DSC_1353
DSC_1353

Holder tilbake stamtavlene

Fortvilte hundeeiere får ikke tatt med sine rasehunder på utstilling, fordi hundeselgeren holder tilbake stamtavlene

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De får heller ikke forsikret hundene sine for det den er verdt, eller brukt hundene til avl.

- Hun har lovet og lovet så mange ganger at jeg skal få papirene. Nå tror jeg ikke på henne lenger, sier en av de oppgitte hundekjøperne, Kari Guhnfeldt.

- Sjekk hundeselgerens referanser nøye før du kjøper hund, oppfordrer Norsk Kennel Klub.

hund8
hund8

Avtalebrudd
Hundeoppdretter Tove Bosmen i Brumunddal, selger Shih Tzu valper til full pris og skriver under på kjøpeavtaler som forplikter henne til å levere stamtavler til hundekjøperne uten unødig opphold. Det er Norsk Kennel Klubs (NKK) kjøpsavtale som er blitt benyttet i kjøpene, og administrerende direktør Espen Engh bekrefter at selger her har brutt sin del av avtalen.

- Når selger skriver under på en slik kjøpsavtale, forplikter hun seg til å registrere hundene hos oss innen rimelig tid, sier han.

- Hva er rimelig tid?

- Etter at valpen er ni måneder gammel, kan den ikke delta på utstillinger eller agilitykonkurranser uten å ha stamtavle. Derfor bør hunden være registrert og stamtavlen levert hundekjøper senest innen hunden er blitt ni måneder gammel, understreker han.

Har du spørsmål om kjøp av hund? Delta i vår nettprat og send inn dine spørsmål her!

Føler seg lurt
Kari Berentsen kjøpte en Shih Tzu valp av Bosmen i september i fjor, og lille Joy har når blitt 16 måneder gammel. Som valp vant den førstepremien som best i rasen. Men Kari og Joy kan ikke fortsette med å gå på utstillinger, selv om de gjerne vil.

- Jeg føler hun har drevet gjøn med meg lenge nok. Jeg har betalt full pris for en hund jeg ikke kan bevise er min, eller at den er ekte rase. Nå tror jeg ikke lenger på det hun sier, og at jeg skal få stamtavlen. Det er jo fryktelig synd, for jeg skulle så gjerne ha hatt registreringspapirer på Joy, så vi to kan begynne å gå på utstillinger igjen, sier hun.

hund2P
hund2P

Gjelder flere
TV 2 hjelper deg har vært i kontakt med flere hundekjøpere som har samme dårlige erfaring med den samme hundeselgeren. Blant dem er Grethe og Kjell Ingebrigtsen. De kjøpte en Shih Tzu valp av Bosmen som nå er blitt ti måneder gammel, og også i deres tilfelle har Bosmen kommet med lovnader som ikke har blitt holdt.

- Senest i mai fikk vi en SMS fra Bosmen om at vi skulle få stamtavlen ganske snart. Men det er ”ganske snart” nå, når det har blitt november. Det er altså for dumt, sier Grethe.

hund7
hund7

Kjøpte syk hund
Eva Berentsen kjøpte også en Shih Tzu av Bosmen. Den er nå 16 måneder, og er som de andre hundene fortsatt uten stamtavle, men i tillegg er den heller ikke helt frisk.

- Jeg kan ikke gå tur med den på asfalt, for da begynner den å silblø på potene og jeg må bære den hjem, forteller Eva.

- Det er også noe galt med nakken dens, som gjør at den for eksempel løfter hodet unaturlig bakover når den spiser, og det ser ut som det er ganske vondt for den. Vi har tatt røntgenbilder som viser at skjeletter er skakt og skjevt, men for å få en endelig diagnose må vi ta en MR som koster 8000 kr. Så jeg er ganske misfornøyd med å ha betalt full pris for hunden, vi kunne jo ha kjøpt to skikkelige rasehunder for de pengene vi til nå har brukt på Bamse, sier hun.

Har krav på prisavslag
Jurist Paal Bjønness i Forbrukerrådet er ikke i tvil om hva hundekjøperen her har krav på.

- Her er det jo snakk om en hund som ikke er frisk, og som hadde lyter og feil også før den ble solgt. Kjøper har da ikke fått den varen hun betalt for, og har da krav på et forholdsmessig prisavslag. I tillegg har kjøper hatt store utgifter med å kartlegge hva som feiler hunden, og disse utleggene har hun også krav på å få dekket av selger, hevder Bjønness.

Men Eva Berentsen har ikke klart å nå fram til Tove Bosmen med sitt krav.

- Når vi ringer eller sender SMS, husker hun ikke hvem vi er, eller hvilken hund vi har kjøpt, forteller hun.

Stiller ikke til intervju
Når TV 2 hjelper deg tar kontakt med Tove Bosmen, lover hun at stamtavlene skal være hundekjøperne i hende innen en uke. Det skjer ikke. Hun truer med å saksøke både hundekjøperne og TV 2 hjelper deg hvis vi lager reportasje, og tar kontakt med en advokat som anmoder oss om å droppe saken.

- Ja, hun må gjerne saksøke meg, er responsen til Kari Guhnfeldt. Jeg mener jo at jeg har mitt på det rene. Det er Bosmen som ikke holder avtalen, understreker hun.

Vil advare mot useriøse oppdrettere
Selv om verken advokaten eller Bosmen ville stille til intervju i reportasjen, reiste TV 2 hjelper deg til Brumunddal med Kari, hvor Kari drar hjem til Bosmen for å levere papirene hun må fylle ut.

Disse må Bosmen deretter sende til Norsk Kennel Klub for at hundekjøperne skal få stamtavler på sine hunder. Men ingen er hjemme, så Kari skriver en lapp og legger i postkassen sammen med registreringspapirene.

- Nå kan jeg ikke gjøre mer, annet enn å advare andre hundekjøpere mot useriøse oppdrettere som Tove Bosmen, sier Kari.

Beklager at det har tatt tid
I e-poster til TV 2 hjelper deg fra Bosmens advokat, formidler han at Bosmen beklager at dette har trukket ut i tid, men at prosessen med å registrere hundene er i gang, og at hundekjøperne vil få stamtavlene innen kort tid.

Norsk Kennel Klub bekrefter at de har mottatt papirer fra Tove Bosmen etter at TV 2 hjelper deg tok saken, men at opplysningene er rotete og ufullstendige. Det kreves flere runder med oppklaringer om hvilke hunder som tilhører hvem og når de er født, før Norsk Kennel Klub kan skrive ut stamtavler.

Saken ser nå ut til å løse seg
Nå ser det imidlertid ut til at saken nærmer seg en løsning. Det har vært mye fram og tilbake med korrigeringer av opplysninger i dag, men omsider mottok Norsk Kennel Klub en oppklarende faks fra Tove Bosmen, og de har dermed mottatt alle opplysningene de trenger for å kunne skrive ut stamtavler.

- Vi kan bekrefte at vi nå kan utstede samtlige stamtavler for hundene som er omtalt i TV 2 hjelper deg sin reportasje, sier registreringsansvarlig i Norsk Kennel Klub, Marit Hagen.

Hun vil sende stamtavlene til Bosmen for gjennomsyn innen kort tid. Deretter forplikter Bosmen å sende stamtavlene videre ut til hundekjøperne.

Trenger dokumentasjon på syk hund
Når det gjelder den syke hunden, skriver advokaten at Tove Bosmen ikke har mottatt dokumentasjon på at hunden er syk, og at det derfor er uaktuelt å diskutere et prisavslag.

Eva Berentsen vil derfor nå sende røntgenbilder og annen dokumentasjon på sykdom samt kvitteringer for utlegg til Tove Bosmen, i håp om å få dekket utgiftene samt få det prisavslaget hun har krav på.