Ordfører i Ræligen, Øyvind Sand, viser fram en falleferdig skole  i kommunen han ikke er stolt av.
Ordfører i Ræligen, Øyvind Sand, viser fram en falleferdig skole i kommunen han ikke er stolt av.

Klare til å bygge opp velferds-Norge

Mange skoler, aldershjem og idrettshaller er klare for bygging og oppussing neste år dersom regjeringen åpner lommeboka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed kan den raskt voksende arbeidsledigheten i byggebransjen reduseres.

Fornuftig nå

kommunekart
En undersøkelse fra kommunenes interesseorganisasjon KS viser at kommuner og fylker neste år er klare til å investere og vedlikeholde for til sammen nær 20 milliarder mer dersom regjeringen åpner lommeboka.

Men regjeringen står fast på budsjettet, selv om arbeidsledigheten i byggebransjen er kraftig økende.

- Da tror jeg det både er smart og fornuftig og få de to problemene til å møtes, da får vi gitt folk arbeid og vi får reist bygg. Kanskje får vi også løst noen miljøproblemer med mer miljøvennlige bygg, sier leder i KS Halvdan Skard.

Han mener regjeringen må lytte til kommunene og dermed unngå økende arbeidsledighet.

- Om man vil sette inn tiltak så er kommunesektoren et godt sted å starte, sier Skard til tv2nyhetene.no.

- Ikke noe moro

Forfallet er lett synlig på mange offentlige bygg. Både skoler, sykehjem, brannstasjoner, kirker, idrettsanlegg og kulturbygg har stort behov for vedlikehold.

- Dette må gjøres noe med nå. For hver eneste dag det står så blir det dyrere å gjøre noe, sier ordfører Øyvind Sand (Ap) i Rælingen, mens han viser fram vinduskarmene ved en av skolene i kommunen.

(Artikkelen fortsetter under)

kommunebad (Foto: TV 2)

Rælingen kommune har beregnet at vil koste 25 millioner kroner å oppgradere og bygge ut nødvendige arealer bare ved denne ene skolen. Flere steder i skolebygget finner ordfører Øyvind Sand forhold han ikke er stolt av.

- Det er ikke noe moro å komme inn på en slik do, sier ordføreren når han prøver å tenne lyset på toalettet i guttegarderoben ved gymsalen.

Tom svømmehall

Et av de to svømmebassengene i Rælingen er ute av drift etter at det brøt sammen i høst.

- Fin lyd ja, dette var våren av Grieg, sier Ap-ordføreren ironisk mens han går i trappa til bassenget som i dag fungerer som lagerrom.

(Artikkelen fortsetter under)

kommunetall

Mens regjeringen har lovet å fylle svømmebassengene har det altså gått motsatt vei i Rælingen. Ifølge ordføreren vil det koste mellom 30 og 90 millioner å sette i stand bassenget - penger Rælingen kommune ikke har.

- Det er klart vi sårt trenger statens og regjeringens hjelp til å løse denne oppgaven. Dette bassenget er bare et bilde på hvordan det står til i Kommune-Norge, sier Sand.

Store behov

Behovene for nybygg og vedlikehold i kommunesektoren er anslått til rundt 100 milliarder kroner.

Her kan du se hvordan ditt fylke svarte på undersøkelsen

I undersøkelsen KS har gjennomført har 306 kommuner og 9 fylkeskommuner svart på spørsmål om hvor store beløp de kan igangsette bygge- og anleggsprosjekter for allerede neste år.

- Det er ut over det som ligger i budsjettene og det er mye mindre enn det vi trenger, men det er dette som er realistisk i 2009, sier KS-leder Halvdan Skard.