darkodemfront (Foto: TV 2)
darkodemfront (Foto: TV 2)
 Politiet vil oppfordre Oslos narkomane til å flytte fra områdene der de vanker i dag, til Eidsvolls plass foran Stortinget.  (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Politiet vil oppfordre Oslos narkomane til å flytte fra områdene der de vanker i dag, til Eidsvolls plass foran Stortinget. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Aksjonerer for verdighet

Narkomane i Oslo ble tatt imot på Stortinget tirsdag. Foreningen for human narkotikapolitikk mener det er et vendepunkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De mener jakten på narkomane i hovedstaden sløser med politiets ressurser og tråkker på rusavhengiges integritet.

narkomane-sumo
narkomane-sumo

Vil stenge sprøyterom

De narkomane som møtte fram og snakket med pressen i dag var spesielt opptatt av sprøyterommenes framtid. Oslo kommune har foreslått å legge ned sprøyterommet 31. desember, på grunn av at for få bruker dem.

- Dette er tull, sier en av de narkomane som snakker med pressen. - De bruker gamle tall. Det er kø når du går inn på sprøyterommet i dag.

narkodem (Foto: TV 2)
narkodem (Foto: TV 2)
Det er 1200 registrerte narkotikaavhengige på sprøyterommet. Av disse er omtrent 25 prosent hjemløse, og går en kald vinter i møte.

- Sprøyterommene er oppe i seks timer per dag, og husk det; vi er ikke narkomane bare seks timer i døgnet, sier en av aksjonistene.

Lederen for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, er kritisk til hvordan sprøyterommet i Oslo blir drevet.

- Man kunne spart mange millioner med en fornuftig drift, sier han.

Godt organisert

Dagens aksjon ble arrangert av gatemagasinet =Oslo og Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). Etter noen dager med varierende oppslutning om saken, var det tirsdag godt oppmøte av narkomane som samlet seg utenfor Stortinget klokken 14.

- Dette er et historisk vendepunkt. Det gir brukeren en stemme. Brukerne selv er premissleverandør på feltet, sier leder i FHN Arild Knutsen, etter at møtet med politikerne på Stortinget.

Det er første gang Stortinget har åpnet dørene for narkotikamisbrukere.

- Når stortinget er åpent for dem, hvorfor skulle da andre instanser holde dørene lukket? Dette er et utrolig viktig signal, sier Knutsen som berømmer FrP-formann Siv Jensen som tok initiativ til møtet.

- Det er viktig å vise ansikt for politikerne, det er det vi ønsker å gjøre, sier en av de fremmøtte til pressen.


(Artikkelen fortsetter under bildet)

 Politiet vil oppfordre Oslos narkomane til å flytte fra områdene der de vanker i dag, til Eidsvolls plass foran Stortinget.  (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Politiet vil oppfordre Oslos narkomane til å flytte fra områdene der de vanker i dag, til Eidsvolls plass foran Stortinget. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

TV 2s reporter på stedet, Kadafi Zaman, forteller at noen av de narkomane er positive til aksjonsformen, mens andre mer skeptiske til om dette vil hjelpe.

I etterkant av aksjonen fikk cirka 30 narkomane komme inn på Stortinget for å møte et utvalg folkevalgte fra alle de politiske partiene.

Se reportasje om aksjonen og møtet med politikerne øverst i artikkelen.

Debatt etter politiaksjon

Dagsavisen skrev lørdag at politiet ville oppfordre narkomane til å flytte seg til den lille parken foran Stortinget, Eidsvolls plass. Dette en aksjon kalt «Ute av syne, ute av sinn», som skulle tydeliggjøre for de folkevalgte hvor stort narkotikaproblemet er i Oslo.

narkomane_680
narkomane_680
Politistasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon gikk kraftig ut.

- Ingen politikere beveger seg i områder der de narkomane oppholder seg i dag. Hvis de skal få hjelp, må politikerne se dem, møte dem, snakke med dem og ta dem på alvor, uttalte Stølen til Dagsavisen.

Fikk munnkurv

Politiet trakk etter kort tid planen om aksjonen. Planene som hadde utspring i Grønland Politidistrikt falt ikke i god jord hos Oslos politimester Anstein Gjengedal. Lørdag ga han politistasjonssjefen munnkurv.

Politimester Anstein Gjengedal i Oslo.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/ SCANPIX)
Politimester Anstein Gjengedal i Oslo. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/ SCANPIX)
- Det kommer ikke til å bli aktuelt. Som politi kan vi ikke sette i gang aksjoner som kan oppfattes som politiske. Jeg tror politikerne er fullt klare over hvilke problemer rusmisbrukerne har, sa Politimester Arnstein Gjengedal til TV 2 Nyhetene lørdag kveld.

Likevel har utspillet skapt debatt, og organisasjoner som kjemper for narkomanes rettigheter har ført aksjonen videre.

Roser Stølen

Under aksjonen tirsdag møtte Odd Einar Dørum de narkomane utenfor Stortinget. Han roste Stølen for sitt utspill.

- Stølen kjenner jeg godt, og han har hjertet på rett plass når han går ut på den måten han gjorde, sier Dørum.

Også Arild Knutsen berømmer Stølen for utspillet:

- Det var et beundringsverdig utspill fra Kåre Stølen som ser hvor lite hensiktsmessig det er å behandle narkomane som man gjør idag. Han vet hva han snakker om, sier Knutsen.

I fjor ble det satt ny rekord i overdosedødsfall med 244 døde i Norge. 109 av dem døde i Oslo.