Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dokumentaren «Vaksineeksperimentet» ble det fortalt hva som skjedde da 180 000 ungdomsskoleelever ble brukt som forsøkspersoner i statens store vaksineforsøk i tiden 1988 til 1991.

Direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet uttalte i oktober 2006 at alle forhold ved vaksineproduksjon og hvordan bivirkninger håndteres skulle gjennomgås.

- Vi kommer til å innkalle til et møte med den gruppen som overvåket forsøkene med meningokokk B-vaksinen på 1990-tallet, samt prosjektledelsen den gangen. Spesielt bekymringsfullt synes vi det er at gruppen hevder den følte den hadde sagt fra om bivirkninger, men oppfattet at prosjektledelsen tonet dette ned, sa Stene-Larsen til NTB.

- Mangelfull informasjon

Ett år etter at dokumentaren ble vist på TV 2, kom konklusjonene til granskingsutvalget som hadde gjennomgått meningokokkvaksineforsøket. Hovedkonklusjonene var knusende:

I rapporten til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) heter det at informasjonen til forsøkspersonene om risiko for skade var mangelfull.

* Les rapporten fra granskingsutvalget her

Granskingsutvalget kritiserte også Folkehelseinstituttet for at oppfølgingen av forsøkspersonene sviktet.

I en pressemelding la direktør Geir Stene-Larsen seg flat for kritikken:

Folkehelsa beklager

– Jeg vil overfor alle som stilte opp i vaksineforsøket beklage at det ikke ble gitt god nok informasjon, sa direktøren i pressemeldingen.

– Selv om situasjonen var vanskelig og behovet for en ny vaksine var stort, finnes det ingen unnskyldning for å bryte etiske og juridiske normer, uttalte Stene-Larsen.

– Jeg vil på vegne av den nåværende ledelsen be om unnskyldning overfor de deltakere som ikke ble møtt og fulgt opp på en tilfredsstillende måte, lød beklagelsen.

– I iveren etter å løse et alvorlig helseproblem, tok ikke prosjektledelsen nok hensyn til kritiske røster og meldinger om mulige bivirkninger og skader.

* Les Folkehelsas pressemelding her