Grande (Foto: TV 2)
Grande (Foto: TV 2)

Sier nei til politikrav

Frps krav om en krisepakke til politiet mellom to lønnsoppgjør imponerer ikke regjeringen

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen avviser særbehandling av politiet og mener økt politilønn nå vil føre til komplett kaos i arbeidslivet.

I flere uker har politibemanningen vært lavere enn vanlig og regjeringen følger nå situasjonen nøye for å avdekke om det foregår ulovlige aksjoner.

Komplett kaos

Regjeringen avviser forslaget fra Fremskrittspartiet om en krisepakke for politiet, og hevder det er et rent populistisk forslag fra det største opposisjonspartiet.

- Det bare gavner til en ting nemlig det komplette kaos i arbeidslivet, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) til tv2nyhetene.no.

Som arbeidsgiver i staten mener adminsistasjonsministeren det er helt uholdbart å gi enkelte yrkesgrupper lønnstillegg i den såkalte fredspliktperioden mellom to lønnsoppgjør.

Ønsker krisepakke

Det var under landsmøtet til Politiets Fellesforbund på Røros Frp-formann Siv Jensen i går la fram et forslag om en krisepakke for politiet. Hun mener situasjonen er så dramatisk at regjeringen må se bort fra den såkalte fredsplikten.

Grande2_680 (Foto: TV 2)

- Den er akutt den er dramatisk og den må løses, sa Jensen om situasjonen i politiet og høstet applaus fra tillitsvalgte i politietaten.

Hun presenterte et forslag som blant annet innebærer økt lønn og høyere risikotillegg for politiet.

Problematisk

Statsråden med ansvar for lønnsforhandlinger i staten mener det vil skape uholdbare forhold for lønnspolitikken dersom Frps forslag blir virkelighet.

- Det å åpne for lønnsforhandlinger når det måtte passe det er som å åpne ei låvedør for alle andre, sier Grande Røys.

Hun tror Frp-politikk vil føre til en kø av yrkesgrupper som krever høyere lønn.

- Når er det barnevernsansatte sin tur, når er det tollerne sin tur, når er det sykepleierne sin tur. Du får et kaos uten like i arbeidslivet som ingen er tjent med, sier Grande Røys til tv2nyhetene.no.

Ulovlige aksjoner?

Det er snart åtte uker siden Grande Røys truet med arbeidsrettssak dersom mannskapsmangelen i politiet viste seg å være ulovlige aksjoner.

Les også: Truer politiet med arbeidsrettssak

- Sånn som vi ser det så tenderer dette mot ulovlige aksjoner, sa statsråden til tv2nyhetene.no 22. september.

Fremdeles følger departementet situasjonen i politietaten svært nøye:

- Jeg forventer at Arne Johanessen forholder seg til fredsplikten og at ingen av hans medlemmer foretar seg ulovlige aksjoner for å sikre seg bedre lønn, sier administrasjonsministeren i dag.