kristin680
kristin680

Tror ikke på Jens

Verken SV-leder Kristin Halvorsen eller Senterparti-leder Liv Signe Navarsete tror på garantiene fra statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-leder Jens Stoltenberg sikret seg i dag flertall i Arbeiderpartiet for det omstridte tjenestedirektivet. Men verken SV-leder Kristin Halvorsen eller Senterparti-leder Liv Signe Navarsete tror på garantiene fra statsministeren.

Les også: Tjenestedirektivet for dummies

- Det avgjørende her er at vi får tatt de beslutningene jeg mener er riktig og nødvendig.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg etter at Arbeiderpartiets stortingsgruppe i dag sa ja til det omstridte tjenestedirektivet. Direktivet skal sørge for fri flyt av arbeidskraft innen EØS-området. Sammen med næringsminister Sylvia Brustad hevdet Stoltenberg at kravet fra LO om at tjenestedirektivet IKKE må føre til sosial dumping, nå er innfridd.

- For det første er LO opptatt av at vi kan videreføre tiltakene mot sosial dumping. Svaret på det er ja, sa Stoltenberg etter gruppemøtet torsdag.

Beroliget

LO-leder Roar Flåthen er beroliget.

- Jeg synes det så langt er gitt positive signaler. Så har vi bedt om at det blir presisert i stortingsproposisjonen og at disse sakene heller ikke blir omstridt av EU, sier han.

Klare råd

Men verken Senterpartileder Liv Signe Navarsete eller SV-leder Kristin Halvorsen tror på Stoltenbergs forsikringer. Derfor tar både SV og Senterpartiet dissens når saken behandles i Regjeringen før jul.

Senterpartiet tar dissens fordi vi har fått klare råd fra både stortingsgruppen og fylkesledere om at vi ser en utvikling der en norsk arbeidsrett skal overstyres av fellesskapsretten, altså EU-retten.

- Jeg mener han er overbevist om det han sier. Men jeg er ikke overbevist og kan si det samme.

- Men her sitter statsministeren og sier at dette tjenestedirektivet nærmest vil styrke de faglige rettighetene styrke kampen mot sosial dumping. Dere frykter at det motsatte vil skje. Hvem skal folk tro på?

- Her må folk gjøre seg opp en mening selv, sier Halvorsen.

Dette er første gang i den rødgrønne Regjeringens historie at alle de 9 statsrådene fra Sv og Senterpartiet setter seg på bakbeina samtidig. For å få direktivet gjennom i Regjeringen er Stoltenberg derfor avhengig av stemmene fra alle Arbeiderpartistatsrådene, også EU-motstanderne.

- Du blir en nei-mann som nå må stemme for direkte. Hvordan føles det?

- Det føles helt greit. Vi har lang tradisjon i Ap for at det er gruppen eller sentralstyret som gjør vedtak. Så følger vi opp det. Det gjelder uansett hvordan vedtaket blir, sier kirke- og kulturminister og EU-motstander Trond Giske.