jens (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
jens (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Jens skjelte ut NRK

Temperaturen er høy innad i regjeringen om EUs tjenestedirektiv. SV og SP har tatt dissens - og en presset statsminister Jens Stoltenberg startet dagen med å skjelle ut Dagsrevyen for feilinformasjon om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Sylvia Brustad holdt torsdag formiddag pressekonferanse om konsekvensene EUs såkalte tjenestedirektiv vil få for Norge. Tidligere på dagen hadde Arbeiderpartiet avholdt gruppemøte i Stortinget. Her stemte tre av partiets medlemmer mot tjenestedirektivet.

Statsministeren hevder det er mye feilinformasjon rundt tjenestedirektivet.

- Det innslaget som var på Dagsrevyen i går var totalt feil. Ikke bare litt feil, det var helt feil problemstilling. De påsto at man måtte konkurranseutsette Oslo Sporveier, men transport er eksplisitt unntatt fra direktivet, opplyste Stoltenberg.

Se video her:

NRK legger seg flat

NRKs utsendte reporter Anders Magnus beklaget innslaget da han tok ordet under spørrerunden.

Også nyhetsredaktør i Dagsrevyen, Jon Gelius, legger seg helt flat for Stoltenbergs kritikk.

Les også: Tjenestedirektivet for dummies

- Dagsrevyen gjorde en feil. Saken skulle ikke vært omtalt slik den ble gjort. Vi beklager det, og vil i kveldens sending fortelle våre seere hva som var feil med reportasjen i går. Det er viktig å være åpen om det. Dette handler om vår troverdighet og tillit, og jeg akter å holde den fanen ekstremt høyt, sier Gelius til VG Nett.

- Arbeidsretten trygg

Statsministeren hevder at norsk arbeidsrett ikke vil bli svekket når EU-direktivet innføres.

- Senest i møtet med EU-leder José Manuel Barroso i går ble det understreket at arbeidsrettigheter vil videreføres, sa Stoltenberg på pressekonferansen. Han poengterte at det var blitt forandringer i det første forslaget, og at mange fagforeninger nå støtter utkastet.

- Tjenestedirektivet er godt og viktig for Norge, og vil bidra til å sørge for like, trygge og forutsigbare regler for norske bedrifter, hevdet statsministeren.

Senterpartiet-leder Liv Signe Navarsete er ikke overbevist. Hun har besluttet å ta dissens på behandlingen av EUs tjenestedirektiv.

Navarsete sier nei

- Det handler om usikkerheten rundt norsk arbeidsliv og faglige rettigheter, med særlig vekt på fellesskapsretten. Hvis man aksepterer dette direktivet kan EU overstyre norsk arbeidsrett, og det ønsker vi ikke, sier Liv Signe Navarsete til TV 2 Nyhetskanalen.

I en pressemelding torsdag kommer det fram at fylkeslederne støtter Navarsete.

Det omstridte tjenestedirektivet ble lansert for å øke konkurransen på tvers av grensene i EU- og EØS-området. Gjennom direktivet skal nasjonalt regelverk som hindrer konkurranse fjernes. Forslaget har skapt sterke reaksjoner. Skeptikerne hevder at det er negativt at et selskap som yter tjenester i andre land, skal følge regelverket i det landet der selskapet er registrert, og ikke i det landet der tjenestene ytes.

Splittelse i regjeringen

Ifølge NTB er tolv av 19 statsråder er EU-motstandere. Statsrådene fra Senterpartiet og SV er negative til tjenestedirektivet, mens det er både tilhengere og blant Arbeiderpartiet statsråder.

Dagsavisen melder at ingen av Aps tre EU-motstandere i regjeringen vil støtte Sp og SV i deres krav om at Norge nedlegger veto mot EUs tjenestedirektiv. I så fall kan Ap bruke sine ti statsråder til å overkjøre SV og Sps ni. I Stortinget vil Ap uansett få gjennom direktivet med støtte fra Høyre, Frp og Venstre.