Per Olaf Lundteigen (Foto: Erlend Aas)
Per Olaf Lundteigen (Foto: Erlend Aas)

Rødgrønn splid om direktiv

Striden om EUs tjenestedirektiv svekker de rødgrønne før valget, mener Per Olaf Lundteigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ni av 19 statsråder vil trolig ta dissens i saken når den behandles i regjeringen.

- Det er ofte slik at denne regjeringen håndterer saker der utgangspunktene er ulike. Men vi har vist flere ganger at vi kommer fram til gode løsninger, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Bare Ap er for

Men når Regjeringen om kort tid behandler direktivet, vil trolig samtlige av SV og Senterpartiets ni statsråder ta dissens og stemme nei. Dermed blir det de ti stemmene til statsministeren og hans partifeller i Regjeringen som trumfer direktivet gjennom.

Sp-representant Per Olaf Lundteigen er skuffet.

- Det er trist hvis Arbeiderpartiet velger å bruke det knappe flertallet og kjøre saken gjennom. Hvis det skjer, er stortingsgruppa i Senterpartiet veldig tydelig på at det bør Senterpartiet ikke være med på. Da blir det å ta dissens, hvis det blir flertall for å innføre tjenestedirektivet i norsk rett, sier han.

Fri tjenesteflyt

EU-direktivet skal sikre fri flyt av tjenester i hele EØS-området. Lundteigen mener striden om direktivet svekker det rødgrønne prosjektet.

- Hele det rødgrønne prosjektet er et prosjekt som satser på felleskapet og jevnbyrdige forhold. Tjenestedirektivet svekker de delene av arbeidslivet i Norge som har den svakeste fagorganiseringen, sier Lundteigen.

Også SV varsler kamp i regjeringen.

- Vi frykter at tjenestedirektivet vil bety press på norske lønns- og arbeidsvilkår i framtiden. Det vil si det er en viktig sak for oss og noe vi ikke synes regjeringen bør godta, sier SVs nestleder Audun Lysbakken.