Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

- En dårlig spøk

Opposisjonen på Stortinget er ikke imponert over justisministerens førjulsgave til politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle de fire opposisjonspartiene vil bruke vesentlig mer penger på politiet neste år enn hva regjeringen legger opp til.

- Virkelighetsfjernt

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen er ikke nådig i sin kritikk etter at justisministeren onsdag bevilget 52 millioner ekstra til politiet på årets budsjett. Han mener det ikke på noen måte vil løse krisen i politiet.

Les også: Kom med millioner

- Den eneste som tror på det her i landet er justisministeren. For det her er etter mitt skjønn en dårlig spøk og totalt feilslått, sier Ellingsen.

Han synes det er påfallende at Storberget som gjentatte ganger har betegnet årets budsjett som godt nok for politiet, plutselig finner grunn til å legge mer penger på bordet. Det skjer attpåtil når han er gjest på landsmøtet til Politiets Fellesforbund.

- Det her er virkelighetsfjernt fra Storbergets side, sier Ellingsen til tv2nyhetene.no.

Kraftig økning

Onsdag la Fremskrittspartiet som siste parti fram sitt alternative budsjett for neste år. I likhet med de tre andre opposisjonspartiene går de inn for en kraftig økning i bevilgningene til politiet.

Frp vil bevilge 330 millioner kroner mer til drift av politietaten enn regjeringen, mens de foreslår 115 millioner ekstra til politiet i Oslo. I tillegg mener de det trengs et eget investeringsbudsjett til politiet på 600 millioner kroner for å ta igjen etterslep på investering i moderne utstyr.

I tillegg forslår Fremskrittspartiet en kraftig økning i bevilgningene til kriminalomsorg og domstolene mens de vil opprette et eget offer- og pårørendeombud.

Alle øker

En gjennomgang tv2nyhetene.no har gjort viser at alle opposisjonspartiene øker bevilgningene til politiet mer enn regjeringen neste år.

Høyre foreslår å styrke driftsbudsjettene i politiet med 220 millionbyer kroner neste år. De kritiserer i sitt budsjett regjeringen for å ha sittet passiv og sett på at dagens bemanningskrise i politiet har oppstått. Partiet øremerker 30 millioner av ekstrabevilgningene til Oslopolitiet.

Venstre vil bevilge 44 millioner ekstra til flere stillinger i politiet og setter av en egen pott på 22 millioner kroner til flere sivile stillinger i Oslopolitiet.

Kristelig Folkeparti mener det trengs 60 millioner ekstra til bemanning, i tillegg til 15 millioner ekstra til Oslopolitiet. Partiet forslår også å øke bevilgningene til økokrim med sju millioner for å styrke innsatsen mot økonomisk kriminalitet.

- Får ikke gjennomslag

Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen mener det taler for seg selv at alle de fire opposisjonspartiene bevilger mer penger til politiet enn regjeringen legger opp til neste år.

- Jeg tror det betyr at opposisjonen har et mer virkelighetsnært forhold til hva situasjonen rundt omkring i landet er med manglende politidekning på de fleste felt, sier Syversen.

Han er ikke nådig i sin omtale av justisminister Knut Storberget, som ifølge Syversen og andre opposisjonspolitikere må bære mye av ansvaret for krisen i politiet.

- Det viser at han kanskje ikke har fått nok gjennomslag i sin egen regjering, sier Syversen.