Natteravner i Oslo sentrum
Natteravner i Oslo sentrum

Flere natteravner enn politifolk

Enkelte helger denne høsten har det vært flere natteravner enn politifolk i Oslo, ifølge lederen for Natteravnene.

Hva mener du om politikrisen? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Natteravnene har siden sin første nattevandring i Oslo 1. mai 1990 blitt en landsomfattende organisasjon av frivillige som gjør nettene tryggere for de som er ute. Grunntanken er at edrue voksne menneskers tilstedeværelse virker dempende på urolige omgivelser.

Men der folk er for aggresive og fulle må de overlate ansvaret til politiet. Det har ofte vært et godt og problemfritt samarbeid. Inntil politiets akutte bemanningssituasjon oppstod.

- Nå er det blitt vanskeligere å få den bistanden vi trenger fra politiet, forteller daglig leder i Natteravnene, Lars Norbom.

Flere natteravner enn politifolk

Det er spesielt i hovedstaden Natteravnene har merket at det er færre politifolk på vakt i helgene.

- Et par helger tidligere i høst har vi faktisk vært flere natteravner enn politifolk i sentrum, forteller Norbom.

Ifølge organisasjonen selv avlaster Natteravnene politiet ved å for eksempel kjøre folk til legevakta og lignende mindre oppgaver.

- Vi har hatt en fast avtale med politiet så vi har direkte telefonnummer til rette vedkommende for å få raskere kontakt. Men for et par uker siden begynte det å bli vanskeligere å få tak i dem, sier sjefen for Natteravnene.

Tviler på sykdom

Nødanrop som ikke blir besvart, oppdrag som ikke blir utført, politifolk som ikke vil jobbe overtid og politifolk som bommer på skyteprøven så de mister bæretillatelsen på våpen er noe av det som har fått kritikere til å hevde at dette er en ulovlig aksjon fra politiets side.

Sist ut var 22 politifolk som sykemeldte seg samtidig på fredags ettermiddag slik at Stavanger politikammer måtte holde stengt i helgen.

- Jeg kjenner ikke til at det går en akutt virus- eller bakteriell epidemi som kunne ramme politimenn klokken halv fire på fredag, svarte tillitsvalgt for Legeforeningen i Stavanger ironisk da TV 2 Nyhetene intervjuet ham

Han mener politimesteren i Stavanger burde inndra muligheten til å benytte seg av egenmelding for å hindre ulovlige aksjoner.

- Vi har en stor tillit til det norske politiet, og vi forventer at de oppfører seg litt annerledes enn heismontører og flygeledere.

Hva mener du om politibemanningen? Driver politiet med ulovlige aksjoner for å få bedre lønn og arbeidsvilkår, eller er den siste tids bemanningskrise et resultat av at de får for lite ressurser?

Skriv inn din mening i kommentarfeltet under artikkelen!