hunder680 (Foto: Scanpix)
hunder680 (Foto: Scanpix)

Dyresex også i Norge

Hver femte norske veterinær oppgir å ha sett tilfeller av seksuelt misbruk av dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Sverige er det avslørt et hemmelig nettverk der medlemmene møtes for å ha sex med hunder, hester og esler. Dyresex forekommer også i Norge, går det fram av en masteroppgave fra Universitetet i Oslo.

Oppgaven i kriminologi og rettssosiologi fra 2006 bygger på en spørreundersøkelse blant 650 norske veterinærer. Av de som svarer, oppgir 22 prosent at de en eller flere ganger har vært sikre på eller mistenkt at dyr har blitt misbrukt seksuelt. Oppgaven er referert hos Dyrevernalliansen .

Skader på dyrene

Veterinærene rapporterer om uforklarlige skader på eller i ytre og indre kjønnsorgan samt endetarmsåpning på dyrene, for eksempel rifter, sår, blødninger og hevelser.

Også ikke-fysiske skader er rapportert, slik som aggressivitet, redsel, uro og skyhet.

Mistanke om bruk av kniv

Av rapporten fremkommer det at flest mistanker om seksuelt misbruk relateres til storfe og hest. Men også mindre dyr som hunder, sauer, griser og katter omfattes.

I mange tilfeller ble det påvist innføring av gjenstander i vagina eller endetarm på dyrene. I ett tilfelle var det mistanke om bruk av kniv.

Tre typer misbruk

Juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, sier til tv2nyhetene.no at forskning viser at overgrep mot dyr kan deles i tre kategorier.

  • Eksperimentelt misbruk, hvor gjerningsmannen er ensom eller nysgjerrig. Dyr velges som ofre fordi de er lette å få tak i og ikke oppleves som truende.
  • Zoofilt misbruk, hvor gjerningsmannen tiltrekkes seksuelt av dyr. Som ved pedofili forsvarer gjerningsmannen misbruket for seg selv og andre ved å påstå at han er glad i dyret, og at dyret liker misbruket.
  • Dominerende misbruk, hvor gjerningsmannen tiltrekkes av dyr, barn eller kvinner som han kan kontrollere, ydmyke og utnytte.

Kleveland understreker at ikke er uvanlig at overgripere hevder offeret samtykket, eller ikke led under overgrepene. Dette er helt vanlig i voldtektssaker og pedofilisaker, og det er ikke uventet at zoofile hevder det samme. Hun mener at slike påstander ikke kan tillegges vekt, da hun mener masteroppgaven viser at overgrepene klart forvolder stor skade på dyrene.

Lovgivning

Verken i Sverige eller i Norge finnes det er klart forbud mot sex med dyr.

Sex med dyr har lenge vært et omstridt tema i Sverige. Den svenske nasjonalforsamlingen har 14 ganger hatt saken oppe til avstemning, men hver gang har forslaget om et forbud blitt nedstemt.

I Norge er det forbudt å påføre dyr lidelse i «utrengsmål». Det kan imidlertid være vanskelig å anvende denne dyrevernloven på tilfeller av seksuelt misbruk, fordi fysiske skader ikke alltid er påviselig, sier Kleveland.