VMan P272650[1]
VMan P272650[1]

Psykiatere stanset ikke overgrep

Psykiatere stanset ikke overgrep - moren fortviler over at de slipper straff.

Mor til jenta som fra hun var 5-6 år gammel og til hun var 12 var utsatt for over hundre overgrep og voldtekt fra sin onkel er fortvilet over at psykiaterne som kunne ha stoppet overgrepene nå slipper straff.

De har vært politianmeldt, men saken mot dem er foreldet fordi politiet ikke startet etterforskningen mot dem i tide.

Les også: Slipper straff etter polititabbe

Saken foreldet

I over ett år hadde mannen som førstkommende tirsdag skal få dom i saken, fortalt fire psykologer og psykiatere ved DPS Hadeland at han trengte hjelp til å stoppe overgrepene mot sin niese. Likevel lot de være å gripe inn ved å gå til politiet eller barnevernet med saken slik de etter loven skal, og overgrepene fikk fortsette i over ett år. Likevel slipper de straff fordi saken mot dem er foreldet.

- Det går an å forlenge foreldelsesfristen, det er hårreisende foreldelsesfrist på 2 år, sier den overgrepsutsatte jentas mor til TV 2. – I mange saker begynner jo ikke etterforskningen før etter to år, det er helt sinnssykt at det går an.

De fire psykiaterrene og psykologene som var anmeldt for brudd på straffelovens § 139 som sier at alle har plikt til å avverge eller melde seksuelle overgrep. I tillegg har helsepersonell etter loven en spesiell plikt til å si fra om overgrep til barnevernet. Likevel gjorde de ingenting.

Burde ikke hatt jobben

I stedet for at overgrepene ble stanset, ble de ifølge jentas mor verre og grovere. Hun er svært sint for at de som kunne ha stoppet det hele, nå slipper straff.

- For det første burde de overhodet ikke ha jobbet i en sånn jobb, de burde funnet seg en annen jobb, sier hun opprørt. – Jeg er så sint fordi de kunne ha stoppet overgrepene ett år tidligere, og det er da de groveste overgrepene skjedde. Hun mener psykiaterene er inkompetente og at de ikke fortjener å ha en slik jobb.

- Og så slipper de unna og kan fortsatt jobbe med barn og voksne som lider uten å få noe for det, det er grovt, sier jentas mor.

Dårlig signal

Mor mener det at psykiaterne slipper straff er et dårlig signal både til dem og til samfunnet for øvrig.

- Jeg føler det sender et signal om at samfunnet skal godta dette her, men er det sånn det skal være, spør hun. – At psykiatrikere og politi ikke gjør noe med ting, her er det snakk om små barn, det gjør noe med oss alle.

Mistet all tillit til politiet

For det at politiet når de mottok anmeldelsen unnlot å etterforske psykiaterne og psykologene i to år, opprører mor. Ikke bare slipper de som kunne forhindret overgrepene straff, men også politiet. For fordi de ikke foretok seg noe, er også saken mot politiet trolig foreldet. For mor oppleves dette som nok et overgrep.

- Jeg hadde tillit til politiet, men den har jeg mistet nå, sier hun. Jeg har ingen tillit til politiet lenger etter dette her. Hun mener også at behandlingen datteren har vært utsatt for kan føre til at andre lar være å melde fra om seksuelle overgrep.

- Andre kan jo ikke få så veldig lyst til å anmelde slike saker når du ser hvordan vi er blitt behandlet, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Barna mangler rettssikkerhet

Jentas mor stiller spørsmål både ved politikernes løfter og om barnekonvensjonen virkelig tas på alvor i Norge

- Jeg føler at barn ikke har noen rettigheter, sier hun. – De prater med store ord, politikerne, og så ser du hvordan det virkelig er i samfunnet. Det vi har opplevd er et klassisk eksempel i forhold til politiet. At de ikke gjør noe med saken, men lar den ligge, fortsetter hun. Mor mener politikerne må ta et større ansvar for barns rettssikkerhet.

- Nå må det skje noe snart, politikerne vet om disse sakene, samfunnet vet det, vi leser om det i media hver dag.

Blir ikke hørt

- Hvorfor blir ikke barn tatt på alvor? Spør jentas mor. – Jeg føler det er et overgrep mot alle som opplever noe sånn. Det er barnet mitt og jeg er forferdelig lei meg. Å se de lidelsene hun går igjennom og de problemene hun har både på skolen og i sosiale sammenhenger, og hennes angst, det er forferdelig å være midt oppi alt.

- Det går nesten ikke an å forestille seg hva barnet ditt har gått gjennom?

- Nei, det er kun dem som har opplevd det selv som kan forestille seg hva vi går gjennom, sier mor.

- Og det er det som gjør meg så sint, at det ikke går an å høre på hva vi sier, avslutter hun.

Dom mot overgriper faller tirsdag

Rettssaken mot mannen som er tiltalt for overgrepene mot jenta og en annen liten jente, ble avsluttet i Hadeland tingrett i forrige uke. Mannen har tilstått deler av overgrepene. Dom i saken faller førstkommende tirsdag. Aktor har bedt om to og ett halvt års fengsel for mannen, hvorav ett år skal gjøres betinget.