Frp-formann Siv Jensen.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Frp-formann Siv Jensen. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Jens slår knockout på Siv

Jens Stoltenberg kan smile over årsbeste, mens velgerne snur ryggen til Siv Jensen i fersk TV 2-måling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiet går tilbake 4,2 prosentpoeng til 23,5 prosent, mens Arbeiderpartiet går fram med 4,4 prosentpoeng til 33,6 prosent på novembermålingen TNS Gallup har laget for TV 2.

Les Kjetil Løsets blogg: Ny nedtur for Siv Jensen

Slått med ti

Ikke siden april har Fremskrittspartiet hatt lavere oppslutning på denne målingen. Mens de i august var landets største parti, må de i dag se seg grundig slått av Arbeiderpartiet.

- Det kommer til å snu, det er jeg helt sikker på, sier Siv Jensen til tv2nyhetene.no.

- Hvor raskt tror du det vil det snu?

- Nei, jeg er ikke spåmann. Vi har en jobb å gjøre og det er å jobbe hardt, sier hun.

Bakgrunnstallene viser at færre av Fremskrittspartiets tidligere velgere holder fast ved partiet.

Men Siv Jensen hevder hun blir full av pågangsmot når partiet går tilbake.

- Jeg tror det er sunt for Frp å gå litt ned på meningsmålingene, fordi det gjør at vi kan jobbe mye hardere fram mot valget, sier Jensen.

Rømmer til Ap

Det er ett år siden Arbeiderpartiet har hatt så stor støtte blant velgerne. Siden forrige måling i oktober har partiets oppslutning økt med 4,4 prosentpoeng til 33,6 prosent.

Arbeiderpartiet er størst i alle aldersgrupper og denne gangen er det langt flere unge som sier de vil stemme på partiet enn det var for en måned siden.

Regjeringspartner SV står på stedet hvil med støtte fra 7,0 prosent av de spurte i målingen. Målingen viser at under halvparten av velgerne som stemte på SV i 2005 sier de vil gjøre det samme i dag. Mer enn hver fjerde SV-velger fra forrige valg ville i dag ha stemt Arbeiderpartiet.

Sperregrensepartiet

Nok en gang balanserer Senterpartiet på kanten av sperregrensa. Partiet går tilbake med 0,7 prosentpoeng til 4,0. Ikke siden i mai har partiet sett femtallet på en måling fra TNS Gallup.

Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av velgerne som stemte Senterpartiet ved forrige stortingsvalg ville gjort det samme i dag. Partiet mister flest tidligere velgere til Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Til tross for finanskrise klarer ikke Høyre å øke oppslutningen med mer enn 0,1 prosentpoeng. Partiet får støtte fra 16,4 prosent av de spurte i målingen.

Høyre mister imidlertid langt færre tidligere velgere til Fremskrittspartiet, mens det nå er flere tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme Høyre.

GALLUP-NY

Størst i sentrum

Kristelig Folkeparti går fram med 1,3 prosentpoeng til 7,4 prosent. Deler av målingen er tatt opp etter at partiet lanserte en krisepakke for norsk næringsliv på vel fem milliarder kroner.

Bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere KrF-velgere som sier de vil stemme på partiet enn hva det har vært på noen måneder.

Venstre får støtte fra 5,2 prosent av de spurte (- 0,2). Partiet mister flest tidligere velgere til Arbeiderpartiet og Høyre.

Borgerlig flertall

Et stortingsvalg i dag ville ha gitt de rødgrønne regjeringspartiene 79 mandater. Dermed ville de mistet flertallet. Arbeiderpartiet får 62 (+ 1), SV 11 (- 4) og Senterpartiet 6 (- 5).

Fremskrittspartiet ville blitt nest størst med 44 mandater (+ 6), mens de tre partiene fra Kjell Magne Bondeviks forrige regjering ville fått 46 mandater. Høyre får 26 (+ 3), KrF 12 (+ 1) og Venstre 8 (- 2).

Partiet Rødt ville ikke kommet inn på Stortinget, men får en oppslutning på 1,4 prosent (- 0,8), mens andre partier og lister får 1,4 (+ 0,2).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer i tidsrommet 27. oktober – 2. november. Feilmarginen er +/- 2,8 prosentpoeng.