babyamme (Foto: TV 2)
babyamme (Foto: TV 2)

Farlige slankeråd

Ammende mødre går på farlige slankekurer. Nå advarer Helsedirektoratet.

Diettforslagene kan være direkte farlig for både mor og barn. Nå advarer Helsedirektoratet mot hurtig slanking blant mødre som ammer.

Mødre under press

Amming blir omtalt som noe av det beste og sunneste vi kan gjøre for barnet. Samtidig har mor har fått høye krav til seg selv om å gå fort ned i vekt etter fødsel.

baby (Foto: TV 2)
baby (Foto: TV 2)
Hos Grete Roede har de egne "Mor og barn-kurs" som er tilpasset ammende mødre. Der vil de heller ha åpenhet rundt at mor ammer slik at dietten tilpasses situasjonen.

- Vi ser at det er behov for disse kursene. Så kan de komme hit og få en diett som passer til ammende mødre. På den måten kan de gå kontrollert ned i vekt vog samtidig vite at de spiser sunt og rikelig, sier Kari Bugge som er ernæringsfysiolog i Grete Roede.

På kurset til Hilde Ebbang på Brynsenteret får mødrene vite viktigheten av å spise rikelig med mat. Der legges det til 600-750 ekstra kalorier daglig for å tilpasse situasjonen hos de ammende mødrene.

Cottagechees og salte kjeks

Det er i stor kontrast til tipsene som florere i forskjellige forum på internett. Ammende mødre utveksler råd og erfaringer for å komme ned i vekt.

babychat (Foto: TV 2)
babychat (Foto: TV 2)
Blant annet anbefaler de hverandre divers pulverkurer, lavkarbo-kurer eller egne dietter basert på for eksempel et lunsjinntak på en kopp cottage cheese og 5 salte kjeks. Et middagsforslag er en kopp tunfisk, en kopp rødbeter og en kopp asparges.

En annen ammende mor forteller følgende etter en lavkarbokur:

" ....den 4 dagen var jeg så dårlig...hadde null energi, skalv og hadde feber ...har noen av dere hatt det? Jeg ammer enda da så jeg vet ikke om det har noe med saken å gjøre? Jeg måtte ihvertfall bare gi meg..klarte ikke bære gutten min engang."

Til slutt spør en mor: "Noen som vet hvor mange ca kalorier det er i en kopp 2 dl Earl Grey te med tre suketter?"

Farlig for mor og barn

Fagredaktør i Mat og helse, Dag Viljen Poleszynski advarer på det sterkeste ammende kvinner å gi seg i kast med slankekurer.

babygulv (Foto: TV 2)
babygulv (Foto: TV 2)
- Hvis man har lagt på seg og samlet giftstoffer i fettvev så vil mye av de giftstoffene komme ut i sirkulasjonen når man taper kroppsfett. Det er et argument for ikke å gå for fort ned i vekt, sier Poleszynski.

Poelszynski mener at utvekslingen av råd og tips om slanking er en konsekvens av at ammende mødre ikke vet hvor de skal henvende seg.

- Det som er litt trist er at det ikke finnes et kvalifisert organ eller en gruppe som kan gi kvalifiserte råd, sier han.

Han mener videre at ammende mødre ikke bør slanke seg både for egen og for barnas skyld.

- Moren kan få forgiftningssymptomer med en veldig rask slanking og vi vet at en del av de stoffene vil kunne komme ut i morsmelken. Det er også målt minst en ti talls del av kjente giftstoffer i morsmelk i dag.

- Egoistisk

Mødrene på Grete Roedes Mor og barn kurs er opptatt av å gå sakte ned i vekt og spise sunt. De håper at kurset vil hjelpe dem med en livsstilsendring som kan komme hele familien til gode.

babyamme (Foto: TV 2)
babyamme (Foto: TV 2)
De er skremt over slankerådene på nettet.

- Jeg tenker at banret får i seg det mor spiser. Man skal jo spise nok av vitaminer og mineraler og jeg kan ikke se at man får i seg det i sånne mirakelkurer, sier Silje Gjeitrem:

- Jeg tenker kanskje at det er litt egoistisk. At de tenker mest på seg selv og at de har en til de burde tenkt mer på, sier Siw Ødegård.

Helsedirektoratet advarer

Helsedirektoratet synes det er urovekkende opplsyninger TV2 kommer med. Ammende mødre bør ikke slanke seg.

"Vi advarer mot disse huritge slankekurene når man ammer. Dersom man av helsemessige årsaker bør gå ned i vekt mener vi det bør skje i samråd med kvalifisert helsepersonell."

Helsediraktoratet vil heller at norske kvinner ammer lenger og at de på den måten kanskje også kan gå naturlig ned i vekt etter fødsel.

"Våre råd er langvarig amming, sunt kosthold og å være i bevegelse. Dette er ikke tidpsunktet å gå raskt ned i vekt på."