TROSKAP: Nesten 19.000 norske menn er med i Norges største brorskap, Frimurerordenen.
TROSKAP: Nesten 19.000 norske menn er med i Norges største brorskap, Frimurerordenen.

Brorskap i alle ledd

Lars Solbakkens egen advokat, dommeren og den saksøkte i rettssaken er alle frimurere og medlemmer av den samme losje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg sitter med en guffen følelse. Jeg vet ikke om det har hatt noen påvirkning på saken, men jeg sitter med den følelsen at jeg har vært i en rettssak der frimurere har sittet på alle sider av bordet, og det skremmer meg, sier Lars Solbakken til TV 2 Nyhetene.

Solbakken fikk seg en aha-opplevelse etter det sivile søksmålet i Nedre Telemark tingrett. For etter at tv2nyhetene.no la ut frimurerlosjen sin medlemsliste, fant han ut at aktørene i saken var «brødre» i samme losje i Skien.

- Sjokkert

«Jeg er sjokkert og forbannet og kommer til å kreve saken gjenopptatt på grunn av manglende habilitet. Dette kan vi ikke akseptere i Norge, vår rettssikkerhet er i fare hvis dette får fortsette,» skriver Solbakken i en kommentar på tv2nyhetene.no.

Solbakkens økonomiske rådgiver og en revisor som også har vært et vitne, skal også være frimurere.

Se listen over alle medlemmer med stilling som advokat

Føler seg ført bak lyset

Solbakkens advokat, Lars Skjelbred, og den saksøkte Ole Jan Aatangen er begge tiende grads frimurere i samme losje. Ifølge Solbakken skal de derfor ha hatt mye med hverandre å gjøre.

Solbakken arbeidet med søksmålet sammen med sin advokat i litt over to år. Han stiller spørsmål om rettssikkerheten er ivaretatt.

- Jeg føler at min rettssikkerhet ikke er ivaretatt på en ordentlig måte her, og det syns jeg er skremmende. Vi skal ikke ha det slik i Norge, sier Solbakken.

- Jeg føler meg rett og slett lurt, og ført bak lyset.

Se video over.

Avviser inhabilitet

Dommer i saken, Ole Gustav Søvde, sier til TV 2 at at han har vært passivt medlem i frimurerlosjen i minst fem av de sju-åtte årene han har vært medlem. Søvde, som for tiden har permisjon fra tingretten, mener det ikke er noe problem at flere av aktørene i saken var frimurer.

- Det er irrelevant. Slik jeg ser det er det ikke noe mer spesielt å være frimurer enn å være medlem i et sangkor, i forhold til at man blir kjent og får venner, sier dommeren.

- Så du ser ikke at det kan reise seg noe habilitetsspørsmål?

- Nei. Det eneste problemet er at folk tror at det kan være et problem, men etter mitt syn er det ikke noe problem med dette her, sier Søvde.

«A»-en dannet av en passer og et vinkelmål er et velkjent frimurersymbol. (Foto: TIM SLOAN/AFP)

Bevisst sitt ansvar

Sorenskriver Jahn Mydland ved Nedre Telemark tingrett sier til TA.no at han er overbevist om at aktørene i denne saken er bevisst sitt ansvar.

- Det kan ikke falle meg inn å tro at Skjelbred skulle falle sin egen klient i ryggen fordi han er i samme losje som de andre aktørene i retten, sier sorenskriver Mydland.

Jusprofessor Carl August Fleischer mener derimot mye taler for at dommeren er inhabil i denne saken. Han viser til at dommeren i denne konkrete saken skal vurdere en losjebroder.

Sjekk listen

De norske losjene samler over 18.000 medlemmer. Listen over medlemmene er ikke hemmelig, men her har vi gjort den lettere tilgjengelig.

Se listen over alle medlemmer med stilling som advokat

Se listen over politibetjenter

Se alle losjemedlemmer