Flere tilfeldige forbipasserende ble skadd av knivstikk da en gjerningsmann gikk amok i området rundt Storgata og Brugata i Oslo tirsdag kveld.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Flere tilfeldige forbipasserende ble skadd av knivstikk da en gjerningsmann gikk amok i området rundt Storgata og Brugata i Oslo tirsdag kveld. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Advarer mot nye angrep

Politiet må la psykisk syke voldsmenn gå fritt.

Flere kriminalsaker blir lagt bort fordi de kriminelle er psykisk syke.

En blodig kniv var alt som lå igjen etter at en 36-år gammel norsk-somalier stakk ned fem personer i Oslo sentrum tirsdag kveld. Mannen har vært inn og ut hos politiet en rekke ganger, og nå er han lagt inn på psykiatrisk avdeling.

Stor gjentakelsesfare

Dette er ikke noe isolert tilfelle. Ifølge politiet skjer det ofte at de må la personer med åpenbare problemer gå. Og da kan det verste skje.

Hanne Kristin Rohde, Politiinspektør, Vold- og sedelighetsseksjonen, Oslo politidistrikt. (Foto: Lill Chr. Ludvigsen, © TV 2)
Hanne Kristin Rohde, Politiinspektør, Vold- og sedelighetsseksjonen, Oslo politidistrikt. (Foto: Lill Chr. Ludvigsen, © TV 2)

- Dessverre så mener vi i Oslo politidistrikt at det ikke er ett spørsmål om dette vil skje igjen, men om når, forteller Anne Kristin Rohde til TV 2 Nyhetene. Rohde er politiinspektør ved vold- og sedelighetsseksjonen.

Og politiinspektøren får støtte av tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen.

- Ja dette er et spørsmål om når det skjer igjen, og derfor så er tiden nå inne til virkelig å gjøre en kraftsamling for å få satt en stopper for dette, mener Abrahamsen.

Faller gjennom maskene

Årsaken til at personer med psykiske lidelser som stadig bryter loven ofte ikke blir fanget opp av systemet er at lovbruddene deres ikke er alvorlige nok til at politiet kan begjære rett til tvungen psykisk helsevern.

- Dette er en egen gruppe som kriminelle som er stor utfordring for politiet og helsevesen, forteller Rohde.

Finn Abrahamsen, tidligere politioverbetjent. (Foto: Lill Chr. Ludvigsen/ Torstein Wold, © TV 2)
Finn Abrahamsen, tidligere politioverbetjent. (Foto: Lill Chr. Ludvigsen/ Torstein Wold, © TV 2)

Abrahamsen mener at det er helsemyndighetene som nå må ta på seg ansvaret og rydde opp.

- Det er et helsespørsmål. Det dreier seg om psykisk helse og da er det først rettet mot helsefolk som har med dette å gjøre og kan få gjort noe med det justismyndighetene. De kan kanskje også sammenkalle til et tverrfaglig samarbeid med andre myndigheter. Både innvandringsmyndigheter og justismyndighetene.