MELDER SEG UT: Lensmannen i Sørreisa, Frank Sletten, melder seg ut av Frimurerordenen. (Foto: Linda Pedersen)
MELDER SEG UT: Lensmannen i Sørreisa, Frank Sletten, melder seg ut av Frimurerordenen. (Foto: Linda Pedersen)

Lensmann ut av losjen

Lensmannen ser et moralsk dilemma i å være både lensmann og frimurer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har TV 2 fokusert på landets største brorskap, Frimurerlosjen. Over 18.000 norske menn tilhører Frimurerordenen, og blant disse er det listet opp over 250 polititjenestemenn, deriblant 34 lensmenn og ni politimestere. Listen fra frimurerne sier ikke noe om disse er yrkesaktive eller ikke.

Nå varsler en av dem at han melder seg ut av det hemmelige broderskapet. Lensmannen i Sørreisa, Frank Sletten har vært frimurer i flere år.

Klikk her for å se listen over lensmenn og se resten av politilistene nederst i artikkelen.

Sletten er medlem av Johanneslosjen Ottar, og er frimurer i andre grad med tittelen Nidkjære St. Johannes medbror. Han står oppført som politibetjent i Frimurerordenens matrikkel for 2008.

- Blir moralsk vanskelig

- Jeg kjenner meg ikke igjen i programmet som ble sendt på TV 2, men for meg blir det moralsk vanskelig hvis det på bakgrunn av programmet oppfattes som om politiet ikke har tillit. Med den bakgrunn er jeg nå i en utmeldelsesprosess, sier Sletten til Troms Folkeblad.

Han understreker overfor avisen at prosessen startet før mediefokuset:

- Jeg har heller ikke vært særlig aktiv. Dette var et valg jeg tok den gang da. For meg er det svært viktig at folk har tillit til politiet, og jeg ønsker ikke at politiet skal få negativ fokus på grunn av det valget jeg tok den gang. Derfor er jeg i en utmeldelsesprosess. Jeg ville ikke fått et habilitetsproblem med å bli i losjen, men hvis man fra utsiden ikke kan se det må jeg ta konsekvensen av det, sier Sletten.

Kritisk politimester

Politimesteren i Nord-Trøndelag, Trond Prytz, mener politifolk bør holde seg unna lukkede broderskap som Frimurerordenen.

- Jeg synes det er bra at det ikke er flere. Det er flott at folk engasjerer seg, men det bør skje i åpne former. Jeg har ingen myndighet til å be folk om å holde seg borte fra slike brorskap, men skulle alle ønske at politifolk valgte å ikke delta, sier Trond Prytz til Adresseavisen mandag.

Klikk her for å se listen over politibetjenter

Klikk her for å se listen over politiførstebetjenter

Klikk her for å se listen over politiavdelingssjefer

Klikk her for å se listen over politioverbetjenter

Klikk her for å se listen over lensmenn

Klikk her for å se listen over politiinspektører

Klikk her for å se listen over politimestere