Ordfører i Vågan kommune, Hugo Bjørnstad.
Ordfører i Vågan kommune, Hugo Bjørnstad.

- Setter demokratiet i fare

Både ordfører og rådmann medlem i frimurerlosje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører Hugo Bjørnstad og rådmann Rolf G. Nicolaisen i Vågan kommune i Lofoten er begge medlemmer i frimurerlosjen samtidig som de har sentrale stillinger i kommunen.

Svolvær i Vågan kommune har 9.000 innbyggere. I denne Lofot-kommunen har frimurerne sterke og lange tradisjoner, og medlemslista er både lang og innholdsrik.

- Truer demokratiet

I den lokale frimurerlosjen er sentrale aktører fra næringslivet, politi, advokater og politikere representert. At også Vågan ordføreren samt rådmann i kommunen er medlemmer, setter demokratiet i fare, mener Rødt-politiker og kommunestyrerepresentant Gerd Smedstuen fra partiet Rødt i Svolvær.

- Når det samtidig da er veldig mange avgjørelser her i Vågan som skjer i det lukkede rom, og mange av de involverte personer er i ledende stillinger og at ordfører og rådmann også er frimurere, så skjønner jeg godt at en del mennesker stiller spørsmål ved om det er en kobling mellom frimurerne og de avgjørelser som blir tatt, sier Smedstuen til TV 2 Nyhetene.

Ikke aktiv lenger

Arbeiderpartiordfører Hugo Bjørnstad, betaler fortsatt sitt medlemskap i frimurerlosjen, men hevder at han ikke har deltatt aktivt siden 1999.

Er det et problem å være politisk aktiv og medlem av frimurerlosjen?

- Det synes jeg ikke det er, sier våganordføreren, som mener det er uproblematisk hvis man velger å ha ryddighet, og viser til at han ikke lenger er aktiv i losjen.

Journalister i losjen

I medlemslista er det flere kommunestyrerepresentanter med ulike verv og i lokalavisa Lofotposten er det journalister som er tilknyttet Frimurerlosjen.

Også på nabokontoret til ordføreren sitter en aktiv frimurer.

- Jeg er relativt aktiv i frimurerlosjen. Synger blant annet i frimurerkoret, men er nå begrenset med på møtene, sier rådmann i Vågan kommune, Rolf G. Nicolaisen. Han ser ikke noe galt i å være frimurer, til tross for sin sentrale stilling på rådhuset.

- Jeg tror det er et fantastisk godt miljø i frimurerlosjen, og det er veldig mye positivt som vi lærer. Da synes jeg det er en fantastisk fin møteplass som gir meg veldig mye også i min jobb, sier Nicolaisen.

Fikk brev fra frimurerne

I 2002 antydet tidligere kommunestyrerepresentant Jorunn Larsen at formannskapet i kommunen var blitt på linje med en frimurerlosje det alt kunne holdes innenfor broderskapet i det lukkede rom,

Etter at hun hevdet dette kom det etter en stund et brev fra Den Norske frimurerorden sentralt hvor det sto: ”Vi skulle gjerne se at De, i Deres aktive politiske engasjement unnlater å trekke frimureriet inn i Deres argumentasjoner.”

- Når man ser saker som hvor folk fra frimurerlosjen er involvert, at det kan se ut som om at beslutningene tas helt andre steder enn i de formelle organ. Det er det man før et inntrykk av, sier Jorunn Larsen.

- Viktig med ryddighet

Ordfører Hugo Bjørnstad sier til TV 2 Nyhetene at han forstår at noen setter spørsmålstegn ved medlemskapene, og understreker at ryddighet er viktig i et samfunn.

- Det er kjempeviktig både for troverdighet og for måten å utøve demokratiet på så det tar jeg, synes jeg selv, på høyeste alvor.