Butterdeiginnbakt nøttestek

servert med potetmos, rosenkål og granateple

Oppskrifter: veganer Thomas Olsen

Ha linsene i et dørslag og skyll under rennende kaldt vann.
Kok linsene møre i vann tilsatt litt salt, ca 15-20 min.

Kan også bruke hermetiske linser, skyll godt av laken de ligger i.

Hakk nøtter i en foodprocessor (ikke for finhakket, godt med litt struktur på nøttesteken)

Ha over i en arbeidsbolle.
Rens og finhakk løk og hvitløk, og surr myk i en stekepanne med olje eller melkefritt smør.
Ha over i bollen med de hakkede nøttene.
Tilsett finhakkede aprikoser, krydder, de kokte linsene og buljongen.
Rør sammen og bland inn brødsmuler til ønsket konsistens.(som en tykk grøt).

Kjevle ut butterdeigen.
Fordel nøtteblandingen som et brød, og pakk butterdeigen rundt.
Pensle kantenene med litt vann slik at de limes sammen.

Rester av buttedeig kan ev skjæres ut som blad og blomster og festes på nøttesteken med litt vann.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 200oC i ca 45 min.

Brun saus:

Smelt og brun smør, rør inn hvetemel og la surre til massen blir karamellfarget (rør hele tiden).
Spe med varm grønnsakkraft, litt om gangen under omrøring.
Tilsett evt. eddik og la småkoke i 6-8 min.
Ha i fløte, næringsgjær, soppsoya eller solbærsaft, kok opp, smak til med salt og pepper.

Sukkerkulør til rett farge.

Potetmos:

Skrell og del i terninger: 6-8 økologiske poteter, 2 skiver økologisk sellerirot, eller 1 liten økologisk persillerot og evt. 1 fedd hvitløk.
Kok i usaltet vann.
Hell av kokevannet.

Tilsett melkefritt smør, for eksempel Alpro, og mos sammen.
Tilsett litt soyarømme eller soyafløte til rett konsistens og smak til med salt, pepper og litt næringsgjær.

Rosenkål med granateple:

Legg rosenkål i en ildfast form, hell over litt olje og dryss med salt og stek i stekeovn(sammen med nøttebiffen) i 20-30 min.
Del granateple i to, skrap ut frøene og fordel over rosenkålen.

Se mer:

775317