SLÅR TILBAKE: Senator Barack Obama kommer med motanangrep på republikanernes nye strategi. (Foto: STAN HONDA/AFP / SCANPIX)
SLÅR TILBAKE: Senator Barack Obama kommer med motanangrep på republikanernes nye strategi. (Foto: STAN HONDA/AFP / SCANPIX)

Slik kan Obama tape

Med elleve dager igjen koker det amerikanske presidentvalget ned til sju delstater. TV 2s valgekspert viser deg hvilke.

Hadde det vært valg i dag, føler TV 2s valgekspert Terje Sørensen seg sikker på at Barack Obama hadde vunnet alle statene vi har farget blå på kartet over. Det gir 264 valgmenn. 270 er nødvendig for å vinne. John McCain har svekket sin posisjon siden forrige prognose og ligger an til 174 valgmenn.

Vippestatene

Sju stater er så jevne at vi ikke tør tippe noe utfall, og det er her kampen nå står. Dette er såkalte "battlefield states".

John McCain må i praksis vinne alle disse for å ha en sjanse. Barack Obama kan nøye seg med å vinne én - for eksempel Colorado, som gir ni valgmenn.

Slik kan Obama tape

Det skal altså veldig mye til for John McCain nå, men oppgaven er ikke umulig. For selv om Obama leder i alle vippestatene, så er ledelsen knapp.

Alle de sju statene Missouri, Ohio, Nevada, Florida, Colorado, Virigina og North Carolina, har stemt republikansk de siste årene. Spørsmålet er dermed om velgerne her virkelig "tør" å bryte med det vante.

LES OGSÅ: Stjeler fra Bush-fylker

Skumle nasjonale målinger

På de nasjonale målingene leder nå Obama med rundt sju prosentpoeng, men valgekspert Sørensen advarer mot å se for mye på disse målingene så kort tid for valget:

- Obama får alt for mange stemmer han ikke har bruk for i folkerike stater som New York, Massachusets, Illinois, sier Sørensen. Han har gjort en beregning som viser at Obama faktisk kan få 52-53 prosent av stemmene, men likevel tape valget.

Full oversikt og sjekk listene på Kjetil H. Dales blogg her

obama_crop
  barack Obama (Foto: AFP/SCANPIX)
obama_crop barack Obama (Foto: AFP/SCANPIX)