barnestol
barnestol

Farlig barnesete

Se hvilket barnesete som strøk NAFs sikkerhetstest

NAF har testet 11 stoler i årets barnesetetest. De forskjellige setene er delt inn etter barnets vekt og alder. Av de 11 stolene som var med i testen fikk de aller fleste godkjent karakter. Èn stol derimot strøk med glans.

Alle barnestoler som er testet overholder ECE-R44 kravene. Det ble allikevel stor variasjon i resultatene med rangeringer fra ”svært god" på den ene siden, til "dårlig” på den andre.

Dårligst ut
Barnesetet Brevi Touring Sport scoret dårlig på både sikkerhet og brukervennlighet, og NAF fraråder folk mot å anskaffe seg setet. Modellen får ”dårlig” rangering fordi den ikke bestod sidekollisjonstesten, og scoret dårlig også på flere av testene. Karakteren 5,5, som er så dårlig som det er mulig å få, sier det meste.

Barnesetet var det eneste i testen som var beregnet på å dekke hele aldersspekteret fra ett til 12 år.

Dette setet krever at ryggstøtten blir tatt av for å passe større barn. Uten dette gir stolen ingen beskyttelse ved en sidekollisjon. Sluttresultatet for dette produktet ga karakteren/rangeringen ”dårlig", skriver NAF.

Testvinner
Britax Cosy Tot får rangeringen ”svært god” på test av sikkerhet og brukervennlighet, og gikk helt til topps i den internasjonale testen. Barnestolen er montert med et medfølgende Isofix-feste, som gir bedre beskyttelse ved en ulykke og er lett å ta i bruk.

Britax Cosy Tot finnes foreløpig ikke på det norske markedet, men modellen Baby Safe Sleeper som er for de aller minste barna, selges i norske butikker.

Sats på Isofix
Flere av testene som tok del i testen er testet med og uten Isofix-systemet. Isofix er et system som gjør at barnesetet blir festet i selve bilen, ikke til sikkerhetsbeltene.

- Det er et enkelt klikksystem som gjør det lettere å feste setet, sier Svein Raaen i NAF til TV2 hjelper deg.

Mange nye biler er utstyrt med systemet, og Raaen er ikke i tvil om at det er det sikreste alternativet.

- Det gjør at setet blir mer stabilt og tryggere, sier han.

Det er viktig å huske at seter med Isofix kun kan brukes i biler som har opplegg til systemet. Skal du bytte bil, er det derfor viktig at du sjekker at bilen kan bruke systemet.

Sitt baklengs og monter riktig
Barneseter kommer i forskjellige størrelser og modeller, alt etter alderen og størrelsen på barnet. Raaen anbefaler å bruke et sete som sitter mot kjøreretningen.

- Rent forskningsmessig viser det seg at det er tryggere for barnet å sitte baklengs i bilen. Når barnet blir over tre år er det ikke plass til slike seter lenger, og da er det viktig å ha et sete som gir god støtte til rygg, nakke og hode.

At barnesetet monteres riktig er også viktig, og Petter Smart-løsningene hører ikke hjemme når setet skal settes på plass.

- Det kan være litt vanskelig noen ganger, men barnesetet må monteres nøyaktig etter bruksanvisningen, understreker Raaen.

Se hele barnesetetesten her!