Illustrasjonsfoto. (Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .)
Illustrasjonsfoto. (Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .)

Reddet ambulanse med millionoverføring

Helsepolitikere i Midt-Norge spanderte 84 millioner kroner på to ambulansedrivere som var i alvorlig pengeknipe. Nå kan avtalen være ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi ble informert om at de to ambulanseselskapene hadde likviditetsproblemer, bekrefter flere styremedlemmer i Helse Midt-Norge overfor Sunnmørsposten fredag.

Hemmelig

På et styremøte i helseregionen 10. juli ble det vedtatt å tilføre 84 millioner kroner til Namsos trafikkselskap og Innherred ambulanse over en femårsperiode. Vedtaket ble forsøkt hemmeligholdt, men måtte offentliggjøres etter sterkt press.

Nå kan det viste seg at hele avtalen er ulovlig. Ifølge Sunnmørsposten har ikke helseforetaket lov til å redde et selskap fra konkurs, og dette skal ikke styremedlemmene ha blitt gjort oppmerksom på.

- Dette er ingen pen sak for Helse Midt-Norge, sier Elbjørg Gui Standal - tidligere styreleder i Helse Sunnmøre - til Sunnmørsposten.

Bråk

De to selskapene fikk høsten 2007 anbudet på ambulansetjenesten i en rekke kommmuner i Midt-Norge etter en svært omstridt prosess. Protestene var kraftige fra en rekke ambulanseeiere som følte seg forbigått i kampen om nye ambulansekontrakter. Samtidig nektet en rekke ambulansesjåfører å jobbe for de nye selskapet fordi de fryktet å gå ned i lønn.

Tidligere har det også kommet frem at én mann i helseregionen ble satt til å vurdere 43 anbud på ambulansekjøring på rekordtid.

- Alle anbudene ble evaluert av vedkommende i løpet av 48 timer og det ble gitt terningkast til hver tilbyder, hevder advokat Anders Svinø.

Rettssak

Han representerer selskapet Akutt Helse SUS som tapte kampen om ambulansedrift i tre kommuner på Sunnmøre. De går nå til søksmål mot Helse Midt-Norge og hevder at reglene for offentlige anskaffelser er brutt. Saken er berammet til Sunmøre tingrett 4. og 5. november.

Nå er hele anbudsprosessen og det hemmelige vedtaket om millionoverføring gransket av et advokatfirma i Oslo. Resultatet av denne granskingen legges frem på styremøte i Helse Midt-Norge tirsdag.

Styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge vil ikke kommentere saken før granskingsrapporten er lagt frem.