Lei-sjefen (Foto: TV 2)
Lei-sjefen (Foto: TV 2)

Lei av sjefen?

Gi han nye bøker i julegave. Her er tipsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du møkk lei den sure gamle sjefen? På tide å gi han eller hun noen nye tanker om hva det vil si å være leder?

Kanskje bør de gå tilbake i tid og lære av de gamle filosofenes tanker om makt og ledelse. Det mener filosof og økonom Kjetil Eikeset som du møter i Lørdagsmagasinet.

Til Italia

- Glem moderne amerikansk lederlittaratur som gir enkle svar på det meste, sier Eikeset .

Han er mangeårig foreleser for ledere på handelshøyskolen BI og aktuell med boka «Makt og verdighet - perspektiver på ledelse».

I åtte år har han tatt med seg norske toppledere til Italia , for å gå i gamle tenkeres fotspor. Han opplever at norske ledere higer etter nye perspektiver og er åpne for det meste.

Lørdagsmagasinet møtte Bjarte Hjelmeland, teatersjef ved Den Nationale Scene, han snakker om å være ny i sjefsrollen:

Matnyttig

Eikeset er overbevist om at man kan bli en bedre sjef ved hjelp av de gamle filosofene og skjønnlitterrære forfattere som Ibsen og Shakespeare .

- De skriver om sentrale spørsmål som maktbegjær og maktutøvelse, menneskesyn, integritet og fellesskap. Disse tankene er universelle og sier noe vi kan identifisere oss med uavhengig av tid og rom sier økonomen og filosofen. Ved å lese deres tanker om ledelse og relatere det til sin egen hverdag kan dagens moderne ledere lære masse, mener Eikeset.

- Dessuten skader det ikke at norske toppledere har noe annet å snakke om ved middagsbordene enn årsoppgjør og resultater.

Se hvilke tre bøker din sjef bør lese for å bli en bedre leder: