HAR FÅTT NOK: I en måned har legene ved Nordfjord sjukehus måttet avbryte behandlingen av blant annet eldre mennesker med lårbeinsbrudd og sendt pasientene 100 kilometer sørover. (Foto: Sven Are Nydal / TV 2)
HAR FÅTT NOK: I en måned har legene ved Nordfjord sjukehus måttet avbryte behandlingen av blant annet eldre mennesker med lårbeinsbrudd og sendt pasientene 100 kilometer sørover. (Foto: Sven Are Nydal / TV 2)

Leger ble nektet å operere

Legene ved Nordfjord sjukehus fikk forbud mot å operere akuttilfeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et samlet legekollegium ved Nordfjord sjukehus tar nå et kraftig oppgjør med ledelsen i Helse Førde. I en måned har de mot sin vilje vært tvunget til å sende egne akuttpasienter hundre kilometer sørover til sentralsjukehuset i Førde.

For å ikke provosere ledelsen i Helse Førde ønsker legene ved Nordfjord sjukehus at intervjuet om denne betente saken gjøres utenfor sykehusets vegger.

- Uverdig

- Å forholde seg til en pasient der du må fortelle at behandlingen avbrytes og at pasienten må sendes videre, det synes jeg blir uverdig, sier overlege ved Nordfjord sjukehus, Rune Muri, til TV 2 Nyhetene.

Striden startet i september da ledelsen i Helse Førde bestemte at sjukehusene i Nordfjord og Lærdal kun skulle ta planlagte operasjoner. Pasienter som trengte akutte operasjoner etter bruddskader skulle transporteres med ambulanse og ferge til Førde.

- Nå hevdes det at forandringene er gjort til pasientens beste, men verken pasientene eller deres pårørende opplever at det er til pasientens beste, sier Muri.

I forrige uke fortalte TV 2 om 84 år gamle Berit Salveson. Som nærmeste nabo til sykehuset i Nordfjordeid falt hun og brøt av lårhalsen. Etter at bruddet ble konstatert på lokalsykehuset ble hun flyttet hundre kilometer sørover til Førde.

- Sjokkert

Men Salveson er ikke alene. 1. oktober falt 83 år gamle Yngvald Yri og skadet seg. Med skadet arm og brukket lårhals ble han først kjørt til nærmeste sykehus i Nordfjordeid før han ble sendt videre til Førde sykehus.

- Vi hadde muligheten til å operere Salvesen her, men nå når dette vedtaket er fattet forholder vi oss lojalt til det. Selv om det etter vår oppfatning ikke er til pasientens beste, forklarer overlegen ved Nordfjord sjukehus

Kona og familien er sikker på at all transporten har gjort mannen hennes dårligere.

- Jeg var sjokkert. Ble rett og slett rasende, forteller ektefelle Minnie Yri.

Kontrabeskjed

Mens TV 2 er i Nordfjordeid og intervjuer pårørende og leger kommer det pressemelding med kontrabeskjed fra ledelsen ved Helse Førde. Plutselig er det igjen åpning for at lokalsykehusene kan operere akuttilfeller med narkose.

- Det er viktig å presisere at det medisinskfaglige skjønnet ikke blir opphevet gjennom retningslinjer og vedtak, forteller administrerende direktør Jon Bolstad.

- Har legene ved Nordfjord sjukehus misforstått?

- Jeg vil ikke gå inn å vurdere på hvem som har forstått og ikke forstått. Jeg synes at det viktige nå er at det medisinske skjønnet skal ivaretas. Det ansvaret har de hatt før og det skal de ha framover. Utover dette har jeg ingen kommentarer, sier Bolstad.