Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stoffet alemtuzumab som skaper optimisme i forhold til behandling av sykdommen. Stoffet har tidligere vært brukt i behandlingen av leukemi.

Påvirker nervesystemet

Multippel sklerose (MS) er en sykdom som påvirker nervesystemet.

Sykdommen kan utvikle seg på forskjellige måter. Ved den vanligste typen, MS med anfallsvis forløp, kan pasienten hente seg helt inn mellom anfallene, mens ved andre typer av sykdommen vil pasienten gradvis bli verre.

Stoffet alemtuzumab kan nå hjelpe til i behandlingen.

Kan begrense og reparere skader

Alemtuzumab ser ut til å bremse utviklingen av sykdommen hos pasienter med et tidlig stadium av MS med anfallsvis forløp. En treårig studie fra universitetet i Cambridge viste at antallet anfall hos pasienter med denne typen MS ble redusert med 74 prosent ved behandling med alemtuzumab i forhold til tradisjonell behandling, skriver BBC.

Studien viser også at stoffet kan bidra til å reparere skader som allerede har oppstått. Noen av pasientene som deltok i den treårige studien var mindre preget av sykdommen ved slutten av prosjektet enn da de startet.

Undersøkelsen av hjernen til pasientene viste en økning i hjernestørrelsen, mens hjernen til de som hadde fått tradisjonell behandling faktisk hadde krympet noe i størrelse. Disse pasientene var også mer preget av sykdommen etter den treårige studien enn ved begynnelsen.

Ikke klar for bruk

Forskerne understreker at bruken av alemtuzumab kan ha bivirkninger og at det fortsatt gjenstår forskning før behandlingen kan tilbys til vanlige pasienter.

Hvis den positive utviklingen fortsetter, kan behandlingen være klar for klinisk bruk innen fire år, skriver Sky News .