Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Husets beste halvgrove brød:

Saftig og godt til matpakke, suppe og salater.
Dette er et halvgrovt brød egner seg godt til frysing.
2-3 dl solsikkekjerner, og / eller linfrø kan tilsettes i deigen, bruk da litt mindre hvetemel.
Melken kan erstattes med vann for de som har melkeallergi.

Varm vann og melk til 37 oC (fingervarmt).
Hell litt av væsken i en arbeidsbolle, rør ut gjæren, tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.
Ha i resten av væsken og olje og tilsett salt, honning , hvetekli, havregryn, sammalt mel og mesteparten av hvetemelet.
Elt deigen til den er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 8-10 min i kjøkkenmaskin og 12-14 min for hånd.
Dekk med plast og la deigen hev/hvile 50 – 60 min, til dobbel størrelse.

Ha deigen over på et melet bakebord, del den i tre emner og kna til den blir smidig og form til brød.
Rull brødene i havregryn, kli eller solsikkekjerner før de legges langpanne dekket med bakepapir.
Legg en strimmel bakepapir mellom hvert brød, slik at de blir lett å ta fra hverandre etter steking.
Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i ca 40 min.

Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 oC i ca 45 min.
Avkjøl brødene på rist.

Bruschetta:

Velg solmodne tomater, fersk basilikum og ekstra god olivenolje.

Pensle skiver av brød, gjerne grovt, med litt olivenolje.
Legg skivene på et bakepapirkledt stekebrett og stek gylne i stekeovn ved 225 oC.
(Kan også ristes i en brødrister eller stekes i stekepanne)

Gni de varme brødskivene med et hvitløkfedd delt i to på langs.
Dette kan gjøres i god tid før servering.

Del solmodene tomater i to og ta ut innmaten ( bruk en skje).
Finhakk tomatkjøttet, 1-2 fedd hvitløk og ”en god neve” frisk basilikum.
Bland sammen og vend inn god olivenolje og smak til med salt og pepper.

Skal tomatsalaten stå en stund, vent med saltet, det vil trekke saft ut av tomatene og gjøre tomatsalaten ”våt”.

Legg tomatsalaten på de ristede skivene rett før servering. .

Brushetta med tomater kan også serveres med en tynn skive spekeskinke eller gratineres i stekeovn med 1 skive chevre.