TAPTE: Bjarte Baasland har tapt mellom 60 og 70 millioner kroner etter gambling på nettspill. Nå er han dømt til fengsel i fire år. (Foto: ROLF AAGAARD / SCANPIX)
TAPTE: Bjarte Baasland har tapt mellom 60 og 70 millioner kroner etter gambling på nettspill. Nå er han dømt til fengsel i fire år. (Foto: ROLF AAGAARD / SCANPIX)

Baasland saksøker spillselskaper

Den bedragerisiktede biskopsønnen Bjarte Baasland til søksmål mot spillselskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjarte Baasland går nå til erstatningssøksmål mot to de to utenlandske spillselskapen BET365 og Centrebet. Baasland mener selskapene er ansvarlig for at han har tapt nærmere 70 millioner kroner på spill på internett.

Pengene lånte han blant annet fra sine foreldre. Dette førte til at biskop Ernst Baasland ble slått konkurs.

- Spillselskapene er anvsarlig

- Bjarte Baasland har i dag besluttet at han ønsker å gå til erstatningssøksmål mot to spillselskaper. Det vil bli lagt ned påstand om at spillselskapene er ansvarlig for hele eller deler av det tapet som er oppstått, sier Bjarte Baaslands advokat Hege Ersdal til TV 2 Nyhetene.

For en måned siden fortalte en tidligere ansatt hos Bet365 til VG hvordan de endret spillereglene for å få Baasland til å spille mer. Advokaten Hege B. Ersdal mener BET365 og Centrebet har opptrådt uaktsomt.

- Han har selvfølgelig spilt frivillig, og i etterpåklokskapens navn så ser han at han ikke skulle ha gjort det. Men det er jo slik med spillere som er i den situasjonen han har vært i at man er ikke selv i stand til å definere problemet og til å stoppe spillingen, sier Ersdal.

Skulle nedbetale gjeld med nettspill

Biskop-sønnen hadde opprinnelig en gjeld på tre millioner kroner da han reiste fra Norge. I denne perioden begynte han å spille for å kunne nedbetale dette. Dette var bakgrunnen til at han engasjerte seg i internettspill.

- Vi har vurdert det slik at det er et rettslig grunnlag å rette ansvar mot spillselskapene for det tapet Baasland har lidt. For det første så har selskapene ikke noen mekanismer for å fange opp denne type problemspillere som lider et stort tap. For det andre er de konkrete tilnærminger som de har gjort overfor Baaland for å få opp hans spillaktivietet. Disse forholdene mener vi kvalifiserer rettslig som ansvarsbetingende uaktsomhet fra spillselskapene sin side, sier Ersdal.

KONA SIKTET: Kona til tidligere biskop Ernst Baasland, Bodhild Baasland, er siktet for grovt bedrageri. Ekteparet er tidligere slått konkurs som følge av sønnens pengebruk.  (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
KONA SIKTET: Kona til tidligere biskop Ernst Baasland, Bodhild Baasland, er siktet for grovt bedrageri. Ekteparet er tidligere slått konkurs som følge av sønnens pengebruk. (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)

Opp for norsk domstol?

Advokaten mener erstatningssøksmålet kan føres for en norsk domstol.

- Denne saken har etter vår oppfatning tilstrekkelig tilknytning til Norge slik at den kan føres for en norsk domstol. De utenlandske spillselskapene har aktiviteter direkte rettet mot norske spillere. Samtidig var Baasland registrert med en norsk profil, som norsk spiller. Han betalte innsatsen i norske kroner fra sin norske konto, sier Ersdal.

«Kraftig tilbakevist» av Bet365

TV 2 Nyhetene har ikke kommet i kontakt med Centerbet. Bet365 svarte og kom med følgende svar i en epost:

«Bet365 har til enhver tid handlet i henhold til bransjens gjeldende retningslinjer, forskrifter og prosedyrer. Vi mener at Baaslands krav ikke har noe grunnlag , og følgelig vil disse, hvis han velger å iverksette rettslige tiltak, bli kraftig tilbakevist».

Foreldre i knipe

Biskop Ernst Baasland og hans kone Bodhild Baasland har gjeldskrav mot seg på til sammen over 60 millioner kroner. Dette var penger de lånte for å hjelpe sin sønn Bjarte Baasland. I Stavanger skifterett ble begge slått konkurs.

- Den fortapte sønn er det en kjent historie om. Det er fryktelig vanskelig å ta i mot en sønn som har bedradd moren sin. Som har bedradd andre. Egentlig skulle vi to, som er på hver vår side, være på samme side i den rettssaken mot ham. Allikevel skal jeg være far også i det, sa biskopen før han møtte i skifteretten i Stavanger.