Kompani Linge kollasj (Foto: TV 2)
Kompani Linge kollasj (Foto: TV 2)

Arven fra kompani Linge

De er omgitt av mystikk og hemmelighold. Men nå skal Norges best trente spesialsoldater fram i lyset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spesialsoldatene skjuler identiteten sin bak kamuflasjen. Men fotograf Anders Nilsen bruker linsen på komme under huden på gutta som ble utvalgt blant mange tusen søkere. Fotografen har fotfulgt fallskjermjegerne i årevis, flere ganger risikerte han selv å bli skutt.

LørdagsMagasinet er med en fallskjermjegerpatrulje i felt i Trønderlag. Med på turen er også fotograf Anders Nilsen som har dekket fallskjermjegerne tett i nesten fire år.

Sammen med Are Løset har de skrevet bok om en av norges mest myteomspunnede avdelinger. Boka som kommer ut lørdag er gir et sjeldent innblikk i hvilke egenskaper som ligger i bunn hos alle spesialjegere.

Hemmelig identitet

- Det har vært en utfordring, ikke minst på fotosiden. Jeg har hatt som mål å portrettere menneskene. Normalt er det ansiktene som gir personlighet i et bilde. Men her har vi vært pålagt å holde spasialsoldatenes identitet hemmelig. Dette har vært i bakhodet mitt hele veien, sier Anders Nilsen.

Ved hjelp av motlys, lange lukketider og visuell beskjæring i opptaksøyeblikket har Nilsen tatt en rekke bilder fra soldatenes tjeneste og hverdag. Tette bilder som er med på å vise personlighetene til de mange som velger å tjenestegjøre ved Forsvarets Spesialkomando/Hærens Jegerkomando (FSK/HJK)

Jegerånden

FSK/HJK utgjør, sammen med Marinejegerkomandoen, de norske speialstyrkene. Oppdragene de utfører varierer fra anti-terror til spesialoppdrag i utlandet, for eksempel i Afganistan.

Kompani-Linge-3 (Foto: TV 2)
Kompani-Linge-3 (Foto: TV 2)
FSK/HJK har hovedsete i Rena Leir i Østerdalen. Avdelingen har historiske røtter som strekker seg tilbake til Kompani Linge og Komandos under den andre verdenskrig. Og nettopp denne arven er en av tingene som avdelingssjef Obt.
Kompani-Linge-2 (Foto: TV 2)
Kompani-Linge-2 (Foto: TV 2)
Løyt. Joar Eidheim fremhever som viktig;

- Tungtvann-operasjonen på Vemork er en klassisk spesial-operasjon som inneholder allle ingridiensene. Joakim Rønneberg som var med på operasjonen er her på årlig basis og videreformidler sine erfaringer fra operasjonen og den andre verdenskrig.

Seleksjon

For å bli fallskjermjeger må aspirantene først gjennom et opptak. Av flere tusen søkere ender tilslutt et par dusin opp med å tjenestegjøre som jeger ved en av norges mest spesielle «skoler». Et år med kurs, øvelser og mange utedøgn. Noen går så videre til å bli spesialjegere ved FSK/HJK.

Obt.Løyt. Eidheim forteller at de er ekstemt individfokusert i seleksjonsprosessen:

- De må tåle mottgang og stress over tid. De må tåle å slite. Det er som vi sier her, ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid. Denne jegerånden som innebærer å løse oppdraget uansett forutsetning er det vi ser etter hos den enkelte.

Patrulje 2

Kompani-Linge, spesialsoldat, soldat (Foto: TV 2)
Kompani-Linge, spesialsoldat, soldat (Foto: TV 2)
Ute i felt er TV2 med Patrulje 2 på nattoppdrag. Det er en øvelse som går i total mørke.

Plutselig blir stillheten brutt av skudd og kontaktdrillen er i gang. Patruljen skyter runde etter runde med skarpe skudd. Hver mann dekker sin sektor mens de trekker seg tilbake. En øvelse med skarpe skudd i stummende mørke er ingen spøk. Fotografen risikerte selv å bli truffet. Jegerne er 100 prosent avhengige av å stole på kameratene sine. En feil kan få fatale følger.

«Fra og med i dag liger boka "Fallskjermjeger" hos bokhandlerene. For Fotograf Anders Nilsen er hans oppdrag endelig over. På spørsmål om hva nå skal gjøre drar han litt på det;"Neste gang blir det enten sirkus eller pudler. Nå skal jeg gjøre noe helt annet. Vi får se.»