Kompani-Linge-kollasj (Foto: TV 2)
Kompani-Linge-kollasj (Foto: TV 2)

Arven fra kompani Linge

De er omgitt av mystikk og hemmelighold. Men nå skal Norges best trente spesialsoldater fram i lyset.

Spesialsoldatene skjuler identiteten sin bak kamuflasjen. Men fotograf Anders Nilsen bruker linsen på komme under huden på gutta som ble utvalgt blant mange tusen søkere. Fotografen har fotfulgt fallskjermjegerne i årevis, flere ganger risikerte han selv å bli skutt.

LørdagsMagasinet er med en fallskjermjegerpatrulje i felt i Trønderlag. Med på turen er også fotograf Anders Nilsen som har dekket fallskjermjegerne tett i nesten fire år.

Sammen med Are Løset har de skrevet bok om en av norges mest myteomspunnede avdelinger. Boka som kommer ut lørdag er gir et sjeldent innblikk i hvilke egenskaper som ligger i bunn hos alle spesialjegere.

Hemmelig identitet

- Det har vært en utfordring, ikke minst på fotosiden. Jeg har hatt som mål å portrettere menneskene. Normalt er det ansiktene som gir personlighet i et bilde. Men her har vi vært pålagt å holde spasialsoldatenes identitet hemmelig. Dette har vært i bakhodet mitt hele veien, sier Anders Nilsen.

Ved hjelp av motlys, lange lukketider og visuell beskjæring i opptaksøyeblikket har Nilsen tatt en rekke bilder fra soldatenes tjeneste og hverdag. Tette bilder som er med på å vise personlighetene til de mange som velger å tjenestegjøre ved Forsvarets Spesialkomando/Hærens Jegerkomando (FSK/HJK)

Jegerånden

FSK/HJK utgjør, sammen med Marinejegerkomandoen, de norske speialstyrkene. Oppdragene de utfører varierer fra anti-terror til spesialoppdrag i utlandet, for eksempel i Afganistan.

Kompani-Linge-3 (Foto: TV 2)
FSK/HJK har hovedsete i Rena Leir i Østerdalen. Avdelingen har historiske røtter som strekker seg tilbake til Kompani Linge og Komandos under den andre verdenskrig. Og nettopp denne arven er en av tingene som avdelingssjef Obt.
Kompani-Linge-2 (Foto: TV 2)
Løyt. Joar Eidheim fremhever som viktig;

- Tungtvann-operasjonen på Vemork er en klassisk spesial-operasjon som inneholder allle ingridiensene. Joakim Rønneberg som var med på operasjonen er her på årlig basis og videreformidler sine erfaringer fra operasjonen og den andre verdenskrig.

Seleksjon

For å bli fallskjermjeger må aspirantene først gjennom et opptak. Av flere tusen søkere ender tilslutt et par dusin opp med å tjenestegjøre som jeger ved en av norges mest spesielle «skoler». Et år med kurs, øvelser og mange utedøgn. Noen går så videre til å bli spesialjegere ved FSK/HJK.

Obt.Løyt. Eidheim forteller at de er ekstemt individfokusert i seleksjonsprosessen:

- De må tåle mottgang og stress over tid. De må tåle å slite. Det er som vi sier her, ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid. Denne jegerånden som innebærer å løse oppdraget uansett forutsetning er det vi ser etter hos den enkelte.

Patrulje 2

Kompani-Linge, spesialsoldat, soldat (Foto: TV 2)
Ute i felt er TV2 med Patrulje 2 på nattoppdrag. Det er en øvelse som går i total mørke.

Plutselig blir stillheten brutt av skudd og kontaktdrillen er i gang. Patruljen skyter runde etter runde med skarpe skudd. Hver mann dekker sin sektor mens de trekker seg tilbake. En øvelse med skarpe skudd i stummende mørke er ingen spøk. Fotografen risikerte selv å bli truffet. Jegerne er 100 prosent avhengige av å stole på kameratene sine. En feil kan få fatale følger.

«Fra og med i dag liger boka "Fallskjermjeger" hos bokhandlerene. For Fotograf Anders Nilsen er hans oppdrag endelig over. På spørsmål om hva nå skal gjøre drar han litt på det;"Neste gang blir det enten sirkus eller pudler. Nå skal jeg gjøre noe helt annet. Vi får se.»