TERRORTATT: Spansk politi har arrestert 13 islamistiske ekstremister nord øst i Catalonia ved Barcelona.  (Foto: JOSEP LAGO/AFP / SCANPIX)
TERRORTATT: Spansk politi har arrestert 13 islamistiske ekstremister nord øst i Catalonia ved Barcelona. (Foto: JOSEP LAGO/AFP / SCANPIX)

13 tatt for terror i Spania

Politiet mener mennene hjalp de ansvarlige bak terrorbombene i Madrid med å rømme fra Spania i 2004.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De 13 mennene ble arrestert på forskjellige steder i Spania torsdag morgen.

Ifølge det spanske innenriksministeriet skal de ha skjult islamske ekstremister, inkludert fem av de mistenkte etter terrorbombene i Madrid for fire år siden. De skal også ha hjulpet Madrid-terroristene med å rømme fra landet etter terrorangrepet.

Nær Barcelona

Arrestasjonene ble gjort tidlig på morgenen i fire byer i nærheten av Barcelona. Politiet gjennomførte også flere aksjoner i Madrid og i byen Algeciras sør i Spania, melder BBC.

Minst åtte av de arresterte skal være marokkanere.

Terrorbombene i Madrid den 11. mars 2004 krevde 191 menneskeliv og 1.800 mennesker ble skadet.

Hundrevis arrestert

Militante muslimer tok på seg ansvaret for terroraksjonen, angivelig etter ordre fra Al-Qaida. Motivet var å hindre spanske soldater i å være i Irak. Ifølge spanske myndigheter er det likevel ikke funnet beviser for at de handlet på ordre fra Al-Qaida.

Bakgrunnen for arrestasjonene av de 13 mennene skal ifølge spanske myndigheter være at de sprengte en celle av terrorister i 2005, som angivelig rekrutterte personer som var villige til å begå selvmordsangrep mot USA-ledede styrker i Irak og andre mål valgt ut av Al-Qaida.

Siden 11. september 2001 har flere hundre personer blitt arrestert i Spania, mistenkt for å støtte terrorisme - mange av dem i forbindelse med bombene i Madrid.