Republikanernes presidentkandidat John McCain går bak demokratenes presidentkandidat Barack Obama når de forlater scenen etter å ha hatt sin siste debatt før presidentvalget.  (Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP)
Republikanernes presidentkandidat John McCain går bak demokratenes presidentkandidat Barack Obama når de forlater scenen etter å ha hatt sin siste debatt før presidentvalget. (Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP)
Obama McCain siste debatt før valget
Obama McCain siste debatt før valget

Obama vant folket

58 prosent av de spurte i en måling mener Barack Obama kom best ut av den siste debatten mellom presidentkandidatene.

Bare 31 prosent av de spurte mener at republikaneren John McCain gjorde det best. Målingen ble utført av CNN og Opinion Research blant folk som hadde sett debatten.

En CBS-måling viser at 53 prosent mener Obama kom best ut, mens 22 prosent mener McCain vant.

TV 2s USA-korrespondent Øyvind Brigg sier at debatten gjorde situasjonen vanskeligere for John McCain.

Populær i flere leire

- På alle målinger vinner Obama overlegent. Både blant kvinner og uavhengige er det helt klart at Obama vant denne siste og gode debatten, sier Brigg.

- Er løpet nå kjørt for McCain?

- Veldig mye tyder på det det. For at McCain skal snu vinden, må noe helt spesielt skje. Dow Jones-indeksen har falt 700 poeng, den økonomiske situasjonen styrker Obama, folks appetitt på noe nytt styrker Obama nå, sier Brigg.

Les Øyvind Briggs blogg: Obama seiret igjen

268042

Den tredje og siste debatten mellom de to rivalene fant sted på Hofstra-universitetet i Hempstead, New York natt til torsdag norsk tid.

Debatten var preget av harde utfall mellom de to kandidatene. McCain forsøkte å vippe Obama av pinnen med ulike beskyldninger, mens Obama anklaget McCain for dra oppmerksomheten vekk fra den økonomiske krisen.

- Jeg er ikke Bush

McCain var på offensiven gjennom store deler av debatten. Med mindre enn tre uker igjen til valget, satte McCain mye inn på å understreke skillet mellom ham og president Bush.

- Jeg er ikke Bush, sa McCain etter ett av Obamas resonnementer som munnet ut i en sammenligning mellom den sittende presidenten og den republikanske kandidaten.

- Hvis du vil stille mot Bush, skulle du stilt til valg for fire år siden. Jeg kommer til å stake ut en ny retning for økonomien og for dette landet, sa senatoren fra Arizona.

Se hele debatten her

Raddis-venn

McCain trakk på nytt fram Obamas tilknytning til Bill Ayers, en tidligere radikaler som på 1960-tallet tilhørte gruppen Weather Underground. Gruppen var involvert i bombinger, blant annet mot Pentagon, tidlig på 1970-tallet.

Velgerne har krav på å få vite det fulle omfanget av deres forhold, sa McCain.

- Ayers er ikke involvert i denne valgkampen, han har aldri vært en del av min valgkamp og han vil ikke gi meg råd i Det hvite hus, svarte Obama.

Joe the plumber

I skattespørsmålet skulle «Joe the plumber», eller rørleggeren Joe, komme til å stå sentralt. «Joe», som Obama traff under et valgmøte i Ohio, var bekymret for hva Obamas skattepolitikk vil bety for hans rørleggerbedrift.

McCain beskyldte Obamas skattepolitikk som et forsøk på å spre rikdom rundt seg.

- Vi kommer til å ta Joes penger, gi dem til senator Obama, og la ham spre rikdommen. Jeg vil at rørleggeren Joe skal spre rikdommen. Hvorfor skulle man ønske å øke noens skatt nå? Hvorfor skulle man gjøre det mot noen som helst i Amerika, i disse tøffe tidene? spurte McCain.

Obama parerte med at både han og McCain vil senke skattene, men at hans planer vil senke skattene for 95 prosent av amerikanske familier, noe som er mer enn det som ligger i McCains plan.

Negativ valgkamp

Nyhetsbyrået AP skriver i en kommentar at McCain var mest offensiv og at han vant debatten etter denne målestokken. Men det er slett ikke sikkert at det er nok til å gi McCain et overtak på meningsmålingene.

Finanskrisen favoriserer Obama, president Bush er historisk upopulær, de fleste velgerne mener landet er på gal kurs og demokratene leder på målinger i flere nøkkelstater.

Med de mange angrepene mot Obama risikerer også McCain å støte fra seg velgere. Gjentatte personangrep i løpet av den siste tiden har gitt stadig flere velgere et inntrykk av at McCain driver negativ valgkamp mot sin rival, skriver AP.

- McCain for sent ute

USA-ekspert Svein Melby mener debatten ikke forandret de store trekkene i valgkampen.

- McCain har altfor sent begynt å distansere seg fra Bush. Han har ikke klart å forme et politisk program som er et alternativ til Bush-politikken og samtidig et alternativ til Obama, sier seniorforskeren ved Institutt for forsvarsstudier.

Se intervjuet fra TV 2 Nyhetskanalen her.

268052