ulf_leirstein_terjebendiksb (Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX)
ulf_leirstein_terjebendiksb (Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX)

Frp vil stoppe skattelistene

Frp ble tatt med buksene nede når det gjaldt skatt - nå forsøker de å stoppe skattelistene.

Fremskrittspartiet har sendt et lovforslag til finanskomiteen på Stortinget, hvor de krever at offentliggjøring av skattelistene forbys. Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein mener skattelistene, som du kan se her på tv2.no i morgen tidlig, kan stride mot Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Her kan du lese lovforslaget fra Fremskrittspartiet.

- Vi er sterkt kritiske til dette her. For det første gir jo listene som legges ut ikke noe korrekt bilde. For det andre er en rekke skatteytere i en klagesituasjon når listene legges ut, noe som gir et enda mer unyansert bilde, sier Leirstein til tv2nyhetene.no.

Synes du det er riktig at skattelistene legges ut? Avgi din stemme til høyre i saken og si din mening under artikkelen.

- Digital gapestokk

Han mener skattelistene er en «digital gapestokk».

- Denne type snoking i folks privatliv har vi ikke noe til overs for. Vi mener dette er et forhold mellom den enkelte skatteyter og ligningskontoret, sier han.

Leirstein mener skattelistene kun bør være tilgjengelig for offentlige myndigheter, for eksempel som skal utarbeide statistikk - og at man må ha konsesjon for å få skattelistene.

- Nå lager man jo lister og setter folk opp mot hverandre. Jeg skjønner at mediene gjør det så lenge muligheten er der, men jeg har ikke noe til overs for det, sier han.

Frps skatteproblemer

- Dere i Frp ble jo selv tatt for skattesnusk, og må betale ekstra skatt. Har det noe med forslaget å gjøre?

- He he. Godt spørsmål, men nei. Dette standpunktet har Frp hatt i mange år. Jeg har vært med i partiet i 20 år, og dette har vi ment hele tiden. Det var lenge før vi fikk en sak med Oslo ligningskontor, repliserer han.

Leirstein mener faktisk at den norske ordningen kan være i strid med internasjonale konvensjoner.

- Vi lurer rett og slett på om dette er i strid med menneskerettighetene, å offentliggjøre ligningstallene. Det har skattebetalerforeningen spurt jurister om, og de mener det kan være tilfelle, sier han.

- Nok kontroll

Forslaget fra Frp skal behandles i Stortinget den 20. november. Trolig blir det stemt ned av regjeringspartiene, som er for at tallene skal legges ut.

- Er det ikke greit å offentliggjøre skattelistene - som en slags kontrollfunksjon?

- Nei. Den formelle kontrollen er lagt til ligningskontorene, og norske skattebetalere gjennomgår en streng nok kontroll, mener Leirstein.