Mafia Oslos uteliv
Mafia Oslos uteliv

Mafia herjer Oslo

En stor, svart økonomi gjør utelivsbransjen i Oslo til et lett bytte for pengeutpressing. Anslag viser at det omsettes svart for nær tre milliarder kroner i Oslos uteliv.

Søndag fortalte TV 2 Nyhetene at fem personer er siktet for trusler og utpressing. To nattklubbeiere har fått politibeskyttelse etter at saken ble rullet opp.

Både bransjeorganisasjoner og politiet har mandag blitt kontaktet av flere i utelivsbransjen som sier de har blitt utsatt for pengeutpressing.

Tror du det er mye svart omsetning i utelivsbransjen i Norge?
Du kan si din mening under artikkelen.

- Ja, vi har i dag vært i kontakt med flere som forteller om pengeutpressing i utelivet i Oslo, sier Hilde Charlotte Solheim som er direktør for reiseliv i HSH til TV 2 Nyhetene.

200.000 kroner under bordet

- Vi har hørt historier om at man har blitt avkrevd et par hundre tusener kroner i engangsbeløp, men det er også personer som forteller at de har blitt truet til å betale månedlige beskyttelsespenger.

- Hva de har fått ut av disse forsøkene vet ikke noe om, og vi håper at vi får mer kunnskap om det når denne saken rulles opp av politiet, sier Solheim.

Se video i videovinduet over.

Fra Sentrum politistasjon får TV 2 Nyhetene opplyst at flere personer har tatt kontakt mandag med lignende historier.

Hilde Charlotte Solheim Direktør for reiseliv Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon
Hilde Charlotte Solheim Direktør for reiseliv Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon

Enorme beløp i omløp

Anslag fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) viser at det omsettes svart for mellom to og tre milliarder kroner i året bare i utelivet i Oslo.

Og det er disse pengene utpresserne vil ha en del av.

- Det er en smart strategi for kriminelle å jakte på penger i utelivet. Tenk deg at du vet om penger folk ikke vil melde fra om noen stjeler. Tar du sjansen på å begå et ran, en kriminell handling med skyhøy oppklaringsprosent?

- Eller går du etter de svarte pengene? Jeg vet i hvert fall hva jeg ville ha gjort om jeg var kriminell. De svarte pengene fungerer som en magnet på de kriminelle, sier Hilde Charlotte Solheim i HSH.

Utpressing i Oslos uteliv illustrasjon
Utpressing i Oslos uteliv illustrasjon

- Bare toppen av isfjellet

I sin blogg på internett skriver HSH-direktøren om problemet.

- Trolig har vi bare sett toppen av isfjellet, fordi noen av pengene de kriminelle jakter på offisielt sett ikke finnes, og dermed heller ikke kan meldes stjålet, skriver Solheim

Solheim mener myndighetene er naive, og må skjerpe kampen mot svart omsetning.

- Det er viktig at man kommer den svarte omsetningen til livs. Da må tilsynsmyndighetene ut på byen, de må lære seg hvordan utelivet fungerer. Og denne jobben kan ikke gjøres innenfor kontortid mellom åtte og fire, sier Solheim.