Stortingspresident Thorbjørn Jagland under  presentasjonen av  boka
Stortingspresident Thorbjørn Jagland under presentasjonen av boka "Jens Chr. Hauge fullt og helt" en biografi om Hauge av historiker og forfatter Olav Njølstad. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX/SCANPIX)

Hauge løy om tungtvann

Hadde tidligere forsvarsminister Jens Christian Hauge fortalt sannheten ville ikke Norge solgt tungtvann til Israel, mener Jagland.

Da biografien om den tidligere MILORG-sjefen og Arbeiderparti-statsråden ble lansert i dag kom det frem en rekke avsløringer.

Løy for Stortinget

I dokumenter som Jens Christian Hauge etterlot seg kommer det blant annet fram at han løy for Stortinget og regjering om salg av tungtvann til Israel på 60-tallet. Han var en av hovedpersonene i forhandlingene.

Under boklanseringen kom det frem at Hauge, på en inspeksjonstur til Israel ble tatt ut til det topphemmelige Dimona-anlegget i ørkenen. Bakgrunnen for reisen var påstander om at Israel kunne bruke tungtvannet fra Norge til atomvåpen.

I en dagbok skriver Hauge detaljert om atombyen, «et imponerende anlegg» som han godt vet formålet til. Men i en rapport til Utenriksdepartementet i 1961 skriver han om et uskyldig anlegg som han ikke besøkte: «Jeg besøkte ikke anlegget» skriver han.

Se video:

- Normalt var han en sannferdig person. Men det er riktig at det i boken fremkommer at han ved noen få anledninger unnlot å fortelle den fulle sannhet, sier forfatter Olav Njølstad.

- Udemokratisk

Kanskje hadde historien, både i Norge og i Midtøsten, sett annerledes ut om Hauge hadde fortalt sannheten. Stortingspresident Thorbjørn Jagland tror ikke Norge hadde solgt tungtvann til Israel dersom Hauge hadde snakket sant.

- Det tror jeg ikke. Der var det klare juridiske og folkerettslige bindinger som hadde trådd inn. Her var det Hauges hjerte som talte, og jeg tror han visste at det var meget tvilsomme juridiske og folkerettslig.

- Så Hauge var udemokratisk?

- Det kan man vel kanskje si, sier Jagland.

Tidligere forsvarminister Jens Christian Hauge.  (Foto: Falch, Knut/SCANPIX/)
Tidligere forsvarminister Jens Christian Hauge. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX/)

Avlytting

Krigshelten Jens Christian Hauge skal også ha løyet til Lund-kommisjonen om avlytting av norske kommunister, samt at han førte lister over nazister som ble likvidert av Milorg under krigen.

- Det hadde vært en stor fordel om Hauge selv kunne forklare dette da han levde, det hadde gitt oss som aldri opplevde krigen en bedre forståelse for hvorfor de gjorde det måtte gjøre, sier Jagland.

Dødsstraff til Hamsun

Selv ville den tidligere forsvarsministeren dømme Knut Hamsun til døden for høyforræderi under krigsoppgjøret.