HongKongBoers_680 (Foto: Scanpix)
HongKongBoers_680 (Foto: Scanpix)

Børsene stiger i Asia

Sterk start på børsuken i Asia.

Hong Kong-børsen åpnet opp 2,4 prosent, og i Australia gikk børsen opp 4 prosent.

Økende tiltro

Den australske børsen har fått en sterk opptur på grunn av at australske myndigheter har garantert for bankinnskudd og pumpet nesten 21 milliarder kroner inn i landets finansielle system, melder Sky News.

- Det kan se ut som om lokale aksjehandlere har en økende tiltro til markedet igjen, og at statens hjelp i finanskrisen har snudd børsen, sier Sky News Asia korrespondent Peter Sharp.

Trenden ble plukket opp av markedene i Hong Kong, Sør-Korea og Singapore. I Hong Kong steg børsen med 2,4 prosent. I resten av Asia gikk hovedindeksen opp med over 1 prosent.

Den japanske børsen er stengt på grunn av en offisiell fridag.

Oslo Børs holder pusten

På Oslo Børs er det en spent stemning før åpningen mandag om regjeringens krisepakke vil roe det norske markedet.

Regjeringen har bestemt seg for å stille opp med 350 milliarder kroner i form av statsobligasjoner. Dette gjør de for å sikre bankene langsiktige lån. Dette er ment å dempe opp for den internasjonale finans- og bankkrisen her hjemme.

Les mer her: - Bankene får gullkortet

267577

Spørsmålet er om krisepakken holder.

- Tiltaket burde kommet tidligere, sier professor ved Norges Handelshøyskole, Terje Hansen, til TV 2.

Hansen er også kritisk til at en slik krisepakke ikke garanterer for kundenes bankinnskudd.

- Mange bedrifter har store innskudd i norske banker og de er selvfølgelig bekymret for sikkerheten for disse innskuddene. Nå er det åpnet for sikkerhet for slike innskudd i Danmark, da er det en fare for at gode bankkunder flytter innskuddene sine til danske banker hvor pengene er garantert for.

Konsekvensene kan da være at bedrifter flytter kapital ut av Norge, noe som igjen vil svekke den norske økonomien.

- Regjeringens krisepakke er et godt tiltak. Det mener imidlertid Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon. De 350 milliardene som regjeringen nå tilbyr vil gjøre det lettere for norske banker å låne penger, poengterer Skauge.

Økende optimisme?

Hele 15 EU land har varslet slike krisepakker for å redde den spente økonomien i Europa og Verden for øvrig. Det knytter seg derfor stor spenning til om det blir opptur på Europas børser mandag. Vil EU-landenes krisepakker påvirke europas børser til igjen å få tiltro til aksjemarkedet slik trenden ser ut til å være i Asia.