nygaard_sumo
nygaard_sumo

En politisk dødsdom

William Nygaard var én av mange som ble rammet av Irans dødsdom over det frie ord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14. februar 1989 kringkastet Irans mektige åndelige leder ayatollah Khomeini en politisk dødsdom, en «fatwa», over forfatteren Salman Rushdie og alle involverte i utgivelsen av boken «Sataniske vers»:

Tre måneder senere slåss politi og demonstranter i Londons gater etter en demonstrasjon mot Salman Rushdies bokutgivelse. Rundt 20.000 demonstranter marsjerte gjennom gatene etter demonstrasjonen i Hyde Park.

(se den dramatiske videoen i videovinduet over)

Fatwaen

«Jeg gjør alle verdens nidkjære muslimer oppmerksom på at forfatteren av boken «Sataniske vers» - som er utarbeidet, trykt og utgitt mot islam, Profeten og Koranen - så vel som de forleggere som er klar over dens innhold, er dømt til døden. Jeg ber alle sant troende muslimer om å likvidere dem alle raskt, hvor de enn måtte finne dem, slik at ingen vil våge å fornærme de islamske forordninger. Den som måtte bli drept for denne saken, vil bli betraktet som en martyr, om Gud vil. Likeledes bør enhver som vet hvor bokens forfatter er, men som selv ikke er i stand til å likvidere ham, informere folket om det, slik at han kan bli straffet for sine handlinger.»

Trykket i all hemmelighet

Khomeinis fatwa var i realiteten en dødsdom over den norske forlagssjefen William Nygaard, som i april 1989 utga boken på norsk. Den opprinnelige planen var å gi ut boken i juli, men av sikkerhetsmessige årsaker bestemte forlaget seg for å framskynde utgivelsen.

politivaktaschehoug
politivaktaschehoug

Av sikkerhetsgrunner ble boken trykket i all hemmelighet, og politiet satte i verk sikkerhetstiltak rundt dem som hadde med bokproduksjonen å gjøre. For i kjølvannet av bokutgivelsen fulgte urolighetene, i flere land: Trusler, brannbomber mot bokhandler, drap og voldsomme demonstrasjoner som utartet til rene gateslag.

I perioden februar til mai 1989 var det demonstrasjoner i Oslo, Mumbai (tidligere kjent som Bombay), Stockholm, Bonn, Bangkok, Karachi, Srinagar og Rotterdam.

- Norge er ikke et muslimsk land. Vi oppfordrer derfor ingen muslimer til å bryte norsk lov. Men vi vil bruke alle lovlige metoder for å få stoppet den norske utgaven av «Sataniske vers», het det i en uttalelse fra Det islamske forsvarsråd i Norge.

rushdie demonstrasjon
rushdie demonstrasjon

Men ikke alle fulgte uttalelsene fra Det islamske forsvarsrådet. I Oslo-området ble to bokhandler skadd i branner i løpet av en helg kort tid etter utgivelsen.

Viuls bokhandel fikk store skader i en eksplosjonsartet brann etter at en brannbombe ble kastet inn gjennom utstillingsvinduet. Og bare timer senere måtte brannvesenet i Bærum rykke ut til en brann i en forretningsgård. En brennende gjenstand var kastet inn i Rykkinn bokhandel.