SPANIA: Den nye røykeloven i Spania er lite populær. ILLUSTRASJONSFOTO (Foto: Bjørnflaten, Thomas/SCANPIX)
SPANIA: Den nye røykeloven i Spania er lite populær. ILLUSTRASJONSFOTO (Foto: Bjørnflaten, Thomas/SCANPIX)

Dette blir dyrere

Alkohol og tobakk blir dyrere neste år.

alkoholav
alkoholav
I forslaget til statsbudsjett vil avgift på alkoholholdige drikkevarer øke med 3 prosent til neste år.

Forventer økt grensehandel

- Vi er skuffet over at regjeringen ikke gjør noe med alkoholavgiftene. Grensehandelen med alkohol er nå den høyeste noensinne. I denne situasjonen er forslaget til statsbudsjett ikke noe annet enn en gavepakke til svenske kjøpmenn og danskebåten, på bekostning av norsk industri og handel, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF i en pressemelding.

Siden Kristin Halvorsen tok over som finansminister i 2005, har grensehandelen på Systembolaget økt med nærmere 15%. Salgstallene fra Systembolaget så langt i år viser at årets grensehandel med alkohol vil bli den høyeste noensinne.

Snus får prishopp

tobakkav
tobakkav
Avgift på diverse tobakksvarer som sigarer, sigaretter, røyketobakk og sigarettpapir øker også med 3,1 prosent, men snus og skrå får et kraftig hopp.

Både snus og skrå får en avgiftsøkning på 13,2 prosent. Snus økes avgiften fra 68 til 77 kroner for 100 gram i 2009.

snusav
snusav

I pressemeldingen fra regjeringen står det at avgiften på snus og skrå (68 kroner per 100 gram i 2008) er betydelig lavere enn avgiften på sigaretter og røyketobakk (192 kroner per 100 gram i 2008).

Vil begrense forbruket

Tall fra Sosial- og helsedirektoratet viser at andelen unge menn som snuser har økt betydelig de siste årene. Også blant unge kvinner har snusbruket steget.

Det er grunn til å tro at økt avgift på snus vil redusere forbruket i befolkningen og særlig blant ungdom. Regjeringen foreslår derfor å øke avgiften på snus og skrå med 10 prosent ut over prisjustering. Med Regjeringens forslag blir avgiftssatsen 77 kroner per 100 gram i 2009.