Idrettsstyret LIVE (Foto: NIF)
Idrettsstyret LIVE (Foto: NIF)

Det ble for dyrt

Med ni mot tre stemmer har idrettsstyret valgt å droppe en OL-søknad for Tromsø 2018.

Det var en tidvis beveget idrettspresident, Tove Paule, som begrunnet dommen mandag ettermiddag.

Ni av idrettsstyrets 13 medlemmer gikk inn for å trekke søknaden. Tre stemte for et kompromissforslag og en var inhabil.

Paule begrunnet vedtaket med en totalvurdering.

- Det er flere forhold. Kostnader er en ting. Vi har et meget ambisiøst idrettspolitisk dokument med mange utfordringer. Vi er bekymret for at et OL ville gått utover ting vi har planlagt, sa Paule.

- Det har vært tøft

- Hva sier du til at dette er blitt en nord-sørkonflikt, ble Paule spurt på pressekonferanse på Gardermoen.

- Det synes jeg er veldig leit. Jeg kan ikke se at dette er en nord-sør-konflikt. Men etterhvert slik dette har utviklet seg er det trist, for det bør ikke være sånn. Vi får se hva vi kan bidra med senere, sa Paule.

Da hun ble bedt om å beskrive hvor tøft hun personlig hadde opplevd prosessen ble Paule svært beveget og tårene presset tydelig på.

- Det har vært tøft, sa idrettspresidenten.

Skuffet men fattet

I Tromsø2018s lokaler i Tromsø er skuffelsen til å ta og føle på.

- Trasig og leit, sier OL-general Petter Rønningen, til avisa Nordlys.

- Dette er flaut

Avisas Nordlys sin redaktør, Hans Kristian Amundsen, som er en ivrig forkjemper for et OL i Tromsø og som i helgen kalte prosessen for skammelig,

mener dagens vedtak er flaut og etterlyser de nordnorske stortingspolitikernes engasjement samt stiller spørsmål ved hva som har skjedd i kulissene forut for dagens vedtak i idrettsstyret.

15 kretser var i mot

Idrettskretsene og særforbundene har i formiddag levert sin innstilling til styret og den er negativ. De ønsker begge at idrettsstyret trekker sin søknad til regjeringen om statsgaranti for å søke om å arrangere vinter-OL i Tromsø i 2018.

Det var Christian Anker-Rasch som på vegne av særforbundenes politiske arbeidsutvalg samt Svenn Even Maamoen som på vegne av idrettskretsenes programkomité, som fremførte innstillingene der det går frem at 15 kretser ikke ønsker en norsk OL-søknad.

- Tromsø har gjort en dårlig jobb

Maamoen sier til avisa Nordlys at han ikke er imponert over budsjettarbeidet til Tromsø.

- Organisasjonskomiteen i Tromsø har gjort en dårlig jobb. De har bommet på 35 av 50 poster i budsjettet. Det bør de ta til etterretning, sier Maamoen til Nordlys.

Heiberg vil ikke stemme

Idrettsstyret teller 13 personer men bare 12 er til stede på møtet nå i formiddag. Gerhard Heiberg er på reise i Kina men har oppsiktsvekkende nok valgt å avstå fra å stemme.

Det rimer dårlig i forhold til at Heiberg tidligere har uttalt seg svært så positvt om en OL-søknad fra nettopp Tromsø.

Vi følger møtet i idrettsstyret fortløpende.

Forventer bråk uansett

Idrettspresident Tove Paule bekreftet overfor NTB søndag at idrettsstyrets intensjon er å si et klart ja eller nei til OL i Tromsø på sitt ekstraordinære møte mandag. Og Paule forventer bråk.

- Uansett hvilket vedtak vi kommer til å gjøre, så blir det bråk. Det er jeg forberedt på, og det skal jeg takle, sier Paule, ifølge avisa Nordlys. Hun har vært utsatt for et kraftig press fra ulike hold de siste dagene, men det er fra idrettsledere og politikere i Nord-Norge at presset har vært størst.

- Det har vært et veldig kjør nordfra. Jeg er ikke så sikker på om det gavner saken deres, mener Paule.

Du kan si din mening under artikkelen.

- Skammelig og uverdig

Nå er det en drøy uke siden Veritas-rapporten om OL i Tromsø ble offentlig. Den slo fast at netto utgifter til et OL i 2018 blir på 19,1 milliarder kroner, mot 9 milliarder i budsjettet som fulgte søknaden fra Tromsø.

Hun sier at det er svært mange ting i rapporten som ble fremlagt for en uke siden som idrettsstyret må ta stilling til.

Redaktør Hans Kristian Amundsen i Nordlys mener saken stinker. Han har kommentert at det er udemokratisk at idrettsstyret har vetorett i OL-saken.

Nordnorske rikspolitikere raser mot idrettspresidenten og idrettsstyret. Saken blir forsøkt gjort til en nord-sør-konflikt, og flere og flere av dem som står på barrikadene i Nord-Norge mener nå at det er regjeringen som skal avgjøre hva som er best for norsk idrett de kommende 10-15 årene.

Følelsene skal ha blitt så sterke at biskop Per Oscar Kjølaas har bedt statsminister Jens Stoltenberg om å utsette OL-saken.

Han mener striden er i ferd med å latterliggjøre og fornedre en hel landsel nordpå.

Motstand

Søndag skrev VG at 15 av 19 idrettskretser går mot et eventuelt OL i Tromsø. Det er bare de tre nordnorske kretsene samt Rogaland som stiller seg positive. Også et stort flertall av de 56 særforbundene vender tommelen ned.

Det betyr at en stor majoritet i Idretts-Norge går mot et OL i Tromsø, og det er helt på det rene at idrettsstyret må lytte til rådene de får fra kretser og særforbund som de er valgt til å representere.

- Jeg må innrømme at jeg får svært mange tøffe mailer og sms-meldinger, men når det er sagt vil jeg gjerne legge til at jeg totalt sett får flere støtteerklæringer enn motsatt, sier Tove Paule.

Trond Giske og Tove Paule (Foto: Scanpix)
Trond Giske og Tove Paule (Foto: Scanpix)

Forberedt på storm

- Vi skal takle den stormen som vil følge det vedtaket som blir gjort mandag, for uansett hva vi kommer fram til blir det bråk og leven, sier Paule.

Møtet starter på et hotell ved Gardermoen like etter frokost mandag, og ved lunsjtider er planen at det skal være over.

(Du kan følge det ekstraordinære møtet fra Gardermoen direkte på tv2nyhetene.no og TV 2 Nyhetskanalen fra klokken 13.00.)

Les også:

I strupen på Idrettsstyret

200 millioner i OL-hjelp

Idrettsstyret negativ til Tromsø 2018

- OL er for dyrt

Nekter å gi opp OL

Jubel hos Nei til OL

Vinter-OL på is?

La regningen på bordet

Trenger 28,6 milliarder

Tromsø-OL kan bli dobbelt så dyrt

Tromsø-OL får miljøslakt

Pengeskvis for Tromsø 2018

Så mye vil OL koste