Cannabisplanten brukes blant annet til å lage hasj.  (Foto: Wikimedia Commons)
Cannabisplanten brukes blant annet til å lage hasj. (Foto: Wikimedia Commons)

Mindre skadelig enn alkohol

Britisk forskningsgruppe kaster en brannfakkel inn i narkotikadebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rapport fremlagt av The Beckley Foundation's Global Cannabis Commission bekrefter det cannabisforkjempere har hevdet over lengre tid; Bruk av cannabis skal være mindre skadelig enn bruk av alkohol- og tobakksbruk.

Kommisjonen slår også fast at en historisk sett bare kan knytte to dødsfall til cannabisbruk på verdensbasis, mens en i Storbritannia i 2007 hadde 150.000 alkohol- eller tobakksrelaterte dødsfall.

- Selv om cannabisbruk har negative konsekvenser for brukerens helse, så er cannabis relativt sett mindre skadelig enn alkohol og tobakk, siteres rapporten i avisen Daily Star.

Kommisjonen argumenterer for at et totalforbud mot cannabis ikke vil være til gagn samfunnsmedisinsk.

Joint_680 (Foto: Wikimedia Commons)


- Kan utvikle psykoser
Når det gjelder bruk av cannabis, så står ulike forskningsmiljøer steilt mot hverandre. I Norge har linken mellom psykisk sykdom og hasjbruk vært dokumentert flere ganger.

- For personer som er disponerte for å utvikle psykoser og andre lidelser, har hyppig hasjbruk vist seg å være en utløsende faktor som kan føre til langvarig psykisk sykdom, sier professor Jørg Mørland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt i en rapport presentert på forskning.no.