Johan Fegri og Espen Opaker Moreite nyter høstværet i Østmarka midt i september. (Foto: Scanpix / Rolf Øhman)
Johan Fegri og Espen Opaker Moreite nyter høstværet i Østmarka midt i september. (Foto: Scanpix / Rolf Øhman)

Tørr september

Den første høstmåneden ga oss mange fine dager, men også årets første høststorm.

De fleste steder falt det bare halvparten av normal nedbør i september. Unntaket var deler av Nordland, Troms og Vest-Agder der noen få kraftige regnskyll tippet totalen litt over det normale.

Enkelte steder i Midt-Norge og på Vestlandet viste termometeret 1-2 grader over det som er vanlig, mens resten av landet opplevde normal middeltemperatur.

Bergen varmere enn Oslo

I august var Bergen tørrere enn Oslo, og nå i september var regnbyen i vest varmere enn hovedstaden. Bergen hadde hele sju dager i september med temperaturer over 20 grader, mot ingen i Oslo.

Relativt sett var Spitsbergen det mildeste stedet i landet, med middeltemperaturen 3 grader høyere enn normalt. Dette bekrefter den milde trenden i Arktis som vi har sett de siste 10-20 årene.

Regnbyger og torden

September startet med varme sørøstlige vinder. Månedens høyeste temperatur ble målt 1. september, da Bergen hadde 24 grader.

I dagene etter var værforholdene preget av ustabile luftmasser med lokalt kraftige regnbyger med torden.

Høytrykksvær

Fra 7. september ga et høytrykk over Nord-Skandinavia stort sett pent og tørt vær i hele landet med høye dagtemperaturer. Høytrykket førte til flere netter med klarvær, og store deler av innlandet opplevde høstens første frostnetter.

De laveste temperaturene i landet i september ble målt i Sihcajavri på Finnmarksvidda med -6,8 grader både den 13. og den 16. september.

Høytrykket holdt stand til den 18. september, men på Sørlandet og Østlandet var likevel denne perioden preget av overskyet vær med dagtemperaturer i underkant av 10 grader.

Mildt i nord

Fra den 19. september fikk vi en væromlegging, med lavtrykk i de nordlige delene av Norskehavet, og høytrykk i de sørlige delene av Nordsjøen. Det ga Nord-Norge mild sørvestlig vind og perioder med regn, mens store deler av Sør-Norge fikk flere fine høstdager.

Natt til 22. september ble det målt 18,7 grader i Sørkjosen i Troms. Dette var den høyeste temperaturen i Nord-Norge i september.

Årets første høststorm

Helgen 27-28. september kom et kraftig lavtrykk inn i Norskehavet og årets første høststorm blåste innover kysten fra Møre til Vesterålen. I Nordland falt det også mye nedbør mange steder. Sortland i Vesterålen fikk hele 64,6 mm nedbør i nedbørdøgnet fra kl.08 lørdag til kl.08 søndag morgen. Dette er den største døgnnedbøren som er målt på Sortland i september siden målingene startet der i 1956.

Orkaner og kraftig monsunregn

Ute i verden var september preget av flere orkaner som traff de Vestindiske øyer og beveget seg inn i Mexico-gulfen. Orkanene Gustav og Ike gjorde store skader med tap av mange menneskeliv både på øygruppene i Karibien og da de kom inn over områdene nær New Orléans og Houston.

Monsunregnet i India varte frem til begynnelsen av september med kraftig regn, flom og ras. Omkring 800 mennesker mistet livet.