Johan Fegri og Espen Opaker Moreite nyter høstværet i Østmarka midt i september. (Foto: Scanpix / Rolf Øhman)
Johan Fegri og Espen Opaker Moreite nyter høstværet i Østmarka midt i september. (Foto: Scanpix / Rolf Øhman)

Tørr september

Den første høstmåneden ga oss mange fine dager, men også årets første høststorm.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste steder falt det bare halvparten av normal nedbør i september. Unntaket var deler av Nordland, Troms og Vest-Agder der noen få kraftige regnskyll tippet totalen litt over det normale.

Enkelte steder i Midt-Norge og på Vestlandet viste termometeret 1-2 grader over det som er vanlig, mens resten av landet opplevde normal middeltemperatur.

Bergen varmere enn Oslo

I august var Bergen tørrere enn Oslo, og nå i september var regnbyen i vest varmere enn hovedstaden. Bergen hadde hele sju dager i september med temperaturer over 20 grader, mot ingen i Oslo.

Relativt sett var Spitsbergen det mildeste stedet i landet, med middeltemperaturen 3 grader høyere enn normalt. Dette bekrefter den milde trenden i Arktis som vi har sett de siste 10-20 årene.

Regnbyger og torden

September startet med varme sørøstlige vinder. Månedens høyeste temperatur ble målt 1. september, da Bergen hadde 24 grader.

I dagene etter var værforholdene preget av ustabile luftmasser med lokalt kraftige regnbyger med torden.

Høytrykksvær

Fra 7. september ga et høytrykk over Nord-Skandinavia stort sett pent og tørt vær i hele landet med høye dagtemperaturer. Høytrykket førte til flere netter med klarvær, og store deler av innlandet opplevde høstens første frostnetter.

De laveste temperaturene i landet i september ble målt i Sihcajavri på Finnmarksvidda med -6,8 grader både den 13. og den 16. september.

Høytrykket holdt stand til den 18. september, men på Sørlandet og Østlandet var likevel denne perioden preget av overskyet vær med dagtemperaturer i underkant av 10 grader.

Mildt i nord

Fra den 19. september fikk vi en væromlegging, med lavtrykk i de nordlige delene av Norskehavet, og høytrykk i de sørlige delene av Nordsjøen. Det ga Nord-Norge mild sørvestlig vind og perioder med regn, mens store deler av Sør-Norge fikk flere fine høstdager.

Natt til 22. september ble det målt 18,7 grader i Sørkjosen i Troms. Dette var den høyeste temperaturen i Nord-Norge i september.

Årets første høststorm

Helgen 27-28. september kom et kraftig lavtrykk inn i Norskehavet og årets første høststorm blåste innover kysten fra Møre til Vesterålen. I Nordland falt det også mye nedbør mange steder. Sortland i Vesterålen fikk hele 64,6 mm nedbør i nedbørdøgnet fra kl.08 lørdag til kl.08 søndag morgen. Dette er den største døgnnedbøren som er målt på Sortland i september siden målingene startet der i 1956.

Orkaner og kraftig monsunregn

Ute i verden var september preget av flere orkaner som traff de Vestindiske øyer og beveget seg inn i Mexico-gulfen. Orkanene Gustav og Ike gjorde store skader med tap av mange menneskeliv både på øygruppene i Karibien og da de kom inn over områdene nær New Orléans og Houston.

Monsunregnet i India varte frem til begynnelsen av september med kraftig regn, flom og ras. Omkring 800 mennesker mistet livet.