Lance Armstrong Jean Marie LeBlanc (Foto: GERO BRELOER/EPA)
Lance Armstrong Jean Marie LeBlanc (Foto: GERO BRELOER/EPA)

Kritisk til Armstrong-comeback

Jean-Marie LeBlanc frykter for sykkelsportens rykte.

Tidligere Tour de France-direktør Jean-Marie LeBlanc setter spørsmålstegn ved Lance Armstrongs motiver for sitt sykkelcomeback i 2009.

LeBlanc var Tour-direktør under alle de syv triumfene til Armstrong, men ifølge VeloNews stiller han nå spørsmålstegn ved amerikanerens motiver.

- Det virker som om du ønsker å samle penger til din stiftelse for kreftforskning. Det er selvsagt en rosverdig intensjon, men var det nødvendig å ta frem trøyen og sykkelshortsen når man tenker på hvor mye konferansene dine i USA tjener? spør LeBlanc i en lederartikkel i Velo Star - og han gir seg ikke der. Hundene vil slippes fri, spaltemetere vil bli skrevet, bilder vil bli vist på ny og debatter vil settes i gang omkring det ene ordet som har gjort vår lidenskap stiv av redsel de siste ti årene: doping.

Frykter for sykkelsportens rykte
LeBlanc hevder å ha troen på at Armstrong kan komme tilbake sportslig, men er redd for sideeffektene Armstrongs comeback kommer til å ha for sykkelsportens rykte.

- Vi tidligere ryttere har generelt respekt for vinnere, men det er ikke alltid tilfellet med publikum og over alt media, som har sterke mistanker mot deg, skriver LeBlanc.

- Hundene vil slippes fri, spaltemetere vil bli skrevet, bilder vil bli vist på ny og debatter vil settes i gang omkring det ene ordet som har gjort vår lidenskap stiv av redsel de siste ti årene: doping, fortsetter LeBlanc.

Tilbys testing av gamle prøver
Og dopingrykter florerer det av rundt Armstrong, til tross for at han har lansert en egen antidopingplan.

Nå skal Armstrong ha blitt utfordret av det franske antidopingbyrået AFLD, ved å tilby han å teste alle hans prøver fra Tour de France i 1999 på nytt, melder feltet.dk.

I 2005 offentliggjorde den franske sportsavisen L'Equipe en rekke beskyldninger mot Armstrong og hevdet at prøvene fra 1999 viste spor av EPO.

AFLDs president, Pierre Bordry, har tilbudt seg å fungere som megler mellom Armstrong og L'Equipe, så Armstrong kan få muligheten til å bevise én gang for alle at de ikke har hold i virkeligheten - og tilbyr Armstrong å få analysert prøvene i et hvilket som helst WADA-akkreditert laboratorium i Europa.

Vil søke dispensasjon
Lance Armstrong har for øvrig ikke gitt opp sitt forsøk på å gjøre comeback i Tour Down Under, til tross for at UCI har gjort det klart at Armstrong må være registrert i dopingregisteret til det internasjonele sykkelforbundet seks måneder før han kan konkurrere.

Det skal imidlertid ikke være snakk om mange dager, og Armstrong har planer om å søke om en dispensasjon for å få delta i Australia.

- Vi ber ikke om noen særunntak, men denne regelen tas ikke alltid i bruk. Vi husker alle Mario Cipollini i Tour of California i fjor. Denne regelen ble ikke tatt i bruk da, sier Armstrong i følge Velonews.