En rekke europeiske banker er i trøbbel etter finansuroen de siste ukene.  (Foto: Reuters/Scanpix, © GRI/AA)
En rekke europeiske banker er i trøbbel etter finansuroen de siste ukene. (Foto: Reuters/Scanpix, © GRI/AA)

Irske banker får krisegaranti

Irske bankaksjer falt med 26 prosent.

Myndighetene i Irland garanterer for alle innskudd i landets banker i et forsøk på å stanse uroen i den irske finanssektoren.

Ifølge nettstedet Bloomberg.com falt irske bankaskjer med utrolige 26 prosent mandag.

Garanti med skattepenger

Finansminister Brian Lenihan sier at alle innskudd i landets seks lokalt registrerte banker, Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Anglo-Irish Bank Corp., Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society og Educational Building Society vil dekkes av skattepenger dersom krisen skulle knekke bankene.

- Regjeringen har besluttet å få i stand en garanti som vil gjelde fram til 2010 for å beskytte alle bankinnskudd, obligasjoner og gjeld, bekreftet finansdepartementet i en skriftlig uttalelse.

Banker nasjonaliseres

Også tidligere denne uken har myndighetene i en rekke land valgt å gå inn for å redde banker. I Storbritannia offentliggjorde myndighetene i går at banken Bradford & Bingley (B&B) skal legges under statlig kontroll.

Myndighetene i Belgia, Nederland og Luxembourg sprøytet inn 95 milliarder kroner i banken og forsikringsgruppen Fortis, og på Island bladde staten opp 5 milliarder norske kroner for å redde Glitnir Bank.