Aksemeglerne holdt pusten mens kongressen stemte på på krisepakken.  (Foto: Richard Drew/AP / SCANPIX)
Aksemeglerne holdt pusten mens kongressen stemte på på krisepakken. (Foto: Richard Drew/AP / SCANPIX)

Nei til krisepakke

Representantenes hus har stemt nei til krisepakken på 700 milliarder dollar.

Krisepakken som demokratene og republikanerne ble enige om i går søndag, ble likevel ikke vedtatt mandag kveld norsk tid.

Avgjørelsen utløste større børsfall enn etter 11. september 2001.

Etter en dramatisk avstemning avviste Representantenes hus redningspakken med 228 mot 205 stemmer.

Pakken ble nedstemt da begge partiene stilte spørsmål rundt nødvendigheten av den eller hvorvidt den ville virke, ifølge AP.

Det store flertallet som stemte imot var republikanere.

En talsmann for Det hvite hus sier i en uttalelse at president George W. Bush er svært skuffet over nyheten.

- Illojalt parti

- Dette viser at presidenten ikke har et lojalt parti i ryggen. Han er svært upopulær. I tillegg viser dette at det republikanske partiet er «allergiske» overfor skatt. Republikanerne har vanskelig for å forsvare at redningspakken skal overføres via skatteseddelen som den jevne amerikaner må være med å betale, sier TV 2s USA-korrespondent Øyvind Brigg.

Redningspakken på 700 milliarder dollar har av mange analytikere blitt betegnet som avgjørende for å få verden ut av den finansielle krisen som herjer makedene.

Børsen i fritt fall

Idet avstemningen pågikk i Representantenes hus, holdt markedet pusten. Rett etter at avstemningen var avsluttet stupte Dow Jones umiddelbart med seks prosent, før den begynte å stige igjen. Litt over klokken 20 faller Dow Jones igjen.

Børsfallet rett etter nedstemningen var større enn børsfallet umiddelbart etter terrorangrepene 11. september 2001, skriver BBC.

kongressen680
kongressen680

Skal forhandle

Men løpet er ennå ikke kjørt. For nå skal representantene forhandle før de eventuelt ombestemmer seg før en ny avstemning. Med andre ord kan de ennå ombestemme seg.

I forkant av avstemningen var det ventet at forslaget ville godkjennes siden både demokratenes ledere og republikanernes ledere var enige om retningslinjene i avtalen. Likevel ble avtalen nedstemt avstemningen i represenetantenes hus.

- Det er fortsatt uklart hva som vil skje hvis de endelig stemmer nei, sier nyhetsredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i NA24.

Sent torsdag kveld norsk tid ble det klart at medlemmene av Representantenes hus vil tre sammen igjen for å eventuelt gjennomføre en ny avstemning.

Påvirker valget

Mange er fortsatt sterkt imot at staten skal berge finanselitens feilslåtte oppkjøpsorgie. Andre mener pakken på langt nær er stor nok. Senest torsdag var det demonstrasjoner på Wall Street mot krisepakken. Demonstrantene mener det er feil at amerikanske skattebetalere skal måtte betale for lånegigantene på Wall Street.

Motstanden var spesielt intens fra en gruppe konservative republikanere, som før helgen torpederte det som da så ut til å være en relativt bred enighet om krisepakken.

Alle medlemmene av representantenes hus stiller til valg nå i november, noe som også påvirker valget.

Også mandag ble Oslo Børs rammet av et voldsomt fall på grunn av krisen. Dette fallet er det verste på 17 år. LES OGSÅ: Oslo Børs til bunns