Bow Cedar (Foto: shipspotting.com/Vladimir Knyaz)
Bow Cedar (Foto: shipspotting.com/Vladimir Knyaz)

Norsk båt jaget av pirater

Et skip fra bergensrederiet Odfjell ble forsøkt kapret utenfor kysten av Somalia.

Klokken halv åtte mandag morgen norsk tid ble Odfjell-skipet Bow Cedar jaget av angivelige pirater i Adenbukta utenfor kysten av Somalia.

Skipet har norsk kaptein og en nordmann som har ansvar for pumpesystemet om bord.

- Vi var 30 nautiske mil øst for Aden. Så blir vi angrepet av en speedbåt med fem mann, som forsøkte å borde båten, forteller kaptein Bjarne Kalland på telefon til TV 2 Nyhetene.

Mobiliserte med vannkanoner

En speedbåt med pirater om bord la seg bak Bow Cedar. Mannskapet på det norske skipet gjorde seg klare til å forsvare seg mot et angrep og bemannet vannkanonene.

- Vi var klare. Vi har noen ganske formidable vannkanoner om bord, forteller kaptein Kalland.

- Og de kanonene gir et ganske formidabelt trykk. Det var nok til at piratene tenkte seg om to ganger og fant ut at vårt skip kanskje ikke var den beste kandidaten å angripe i dag, sier konsernsjef Terje Storeng i Odfjell AS til TV 2 Nyhetene.

Marinefartøyer

- Jeg er veldig bekymret for våre folk som seiler der, sier Storeng.

En flåte bestående av marinefartøyer fra blant andre USA, Frankrike og Danmark patruljerer i området. Likevel har de ikke klart å forhindre at skip blir kapret i området. Til tross for at de fleste skipene nå har lagt ruten lenger ute i havet, blir de likevel angrepet. Ifølge etterretningskilder er det mye som tyder på at piratene har ett eller flere moderskip som de opererer fra.

Piratherjet område

Konsernsjef Storeng uttrykker stor bekymring overfor situasjonen i området.

- Vi er svært bekymret over det som skjer. Det ligger jo i dag et betydelig antall skip i Somalia. Tre hundre sjøfolk som er i fangenskap. Sånn kan vi ikke ha det. Vi trenger en bedre eskorteordning, og da tenker jeg militært, sier Storeng til TV 2.