Krydret lammestek

Med ovnsstekte poteter og grønnsaker

Honning, sitrus- og rosmarinkrydret lammestek med ovnsstekte poteter og grønnsaker .
Enkel og smakfull lammestekmiddag til påske.
Steken stekes 3 ½ -4 timer før den skal serveres!

Lammestek:

La kjøttet ligge til temperering på kjøkkenbenken ca 1 time før steking.
Stikk små hull i steken med en spiss kniv og stikk inn biter av hvitløk og frisk rosmarin.
Skjær appelsin i skiver og legg under surringen på steken.
Varm opp olje slik at den blir flytende( ikke koke), tilsett revet sitronskall ( kun det gule), salt og pepper og gni inn lammesteken.

Varm stekeovn til 125 oC .

Legg steken i ildfast fat, stikk inn et steketermometer og stek til termometeret viser 62-64 oC (rosa stek), ca 2 ½ time avhengig av tykkelsen på steken og hvor ”temperert” steken er når den legges inn i stekeovnen.
Dekk med aluminiumsfolie og ”pakk” et tykt håndklerundt og sett lunt.
Stek potetene mens steken ” hviler”.

Ovnsstekte poteter:

Del poteter, rotgrønnsaker og løk i båter.
Legg i et ildfast fat, gjerne sammen med noen skiver appelsin og ev tørkede aprikoser.
Fordel over olje, salt, pepper og urtekrydder.
Stek i varm stekeovn, 200 oC i 40-50 min til alt er mørt.
Vend om på poteter og grønnsaker en gang i mellom.

Saus:

Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent).
Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup.
Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.
Sausen kan gjerne stå og trekke 1 – 1 ½ time, den vil bare bli bedre.

Smak til sausen med kraft fra steken, salt og pepper før servering.
Er sausen for tynn, jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Se mer:

604517