Republikanernes presidentkandidat John McCain og demokratenes kandidat Barack Obama under den første TV-debatten 26. september 2008. (Foto: MANDEL NGAN/AFP/Scanpix/AFP)
Republikanernes presidentkandidat John McCain og demokratenes kandidat Barack Obama under den første TV-debatten 26. september 2008. (Foto: MANDEL NGAN/AFP/Scanpix/AFP)

Obama: - Åtte års feilslått politikk

Ikke overraskende var det den økonomiske krisen i USA som ble hovedtema under nattens debatt mellom presidentkandidatene Obama og McCain.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 03.00 i natt norsk tid møttes de to presidentkandidatene til debatt. Dette var den første av tre TV-debatter, og skulle egentlig handle om utenrikspolitikk. Men etter den siste tidens økonomiske krise, ble dette i stedet hovedtemaet.

Les også:
- McCain sabotør i krisemøte
Bush advarer Kongressen

- Åtte års feilslått politikk

- Vi går gjennom den verste finansielle krisen siden den store depresjonen. Den finansielle krisen er resultatet av åtte år med feilslått politikk, sa Barack Obama som var den første i ilden.

Han argumenterte med at John MacCain ikke har egnet til å lede landet, og la ikke skjul på at han tror McCain vil komme til å videreføre den politikken som nåværende president George W. Bush fører.

Se hele debatten i vinduet øverst.

- Mange av oss så dette komme. Vi har fundamentale problemer med systemet. Dette er ikke begynnelsen på slutten av denne krisen. Det er slutten på begynnelsen. Vi har en lang vei å gå, men nå må vi komme oss gjennom denne krisen, sa John McCain om den finansielle krisen.

Det var lenge usikkert om McCain ville stille til debatten, men fredag kom bekreftelsen fra McCain-leiren.

Begge presidentkandidatene svarte først unnvikende på hvordan en eventuell krisepakke ville påvirke politikken de ville føre om de inntok Det hvite hus.

Utenrikspolitikk

Det tok nærmere 30 minutter før debatten dreide seg mot det avtalte temaet, utenrikspolitikk. De to presidentkandidatene redegjore for sine syn på hvilke strategier som vil føre fram i Irak og Afghanistan, og forholdet til Iran, Pakistan og Russland.

Republikanernes presidentkandidat var raskt ute med å påpeke at han var uenig med Bush i en rekke saker, deriblant Irak-politikken. McCain innrømmet at Irak-krigen ble håndtert dårlig i starten, men påpekte at strategien var endret. Han la også vekt på den brede erfaringen han selv hadde i motsetning til Obama.

Obama gjorde det klart at han vil sende flere styrker til Afghanistan, og advarte også mot en ny kald krig, og mot å isolere Russland. Demokratenes presidentkandidat mente også angrep fra Iran og Nord-Korea gjør rakettforsvar nødvendig.

Obama TV-seernes favoritt

Under nattens debatt ved University of Mississippi ga Barack Obama sin konkurrent rett hele åtte ganger, mens McCain ikke én eneste gang erklærte seg enig med Obama, viser en telling som TV-stasjonen Fox News har gjort.

På en måling tatt opp etter debatten kåret et klart flertall av seerne Obama som vinner. 39 prosent var mot og 24 prosent for McCain, mens hele 37 prosent mente debatten endte uavgjort.

Neste duell mellom McCain og Obama er på Belmont University i Nashville 7. oktober.