hundetrekk (Foto: TV 2)
hundetrekk (Foto: TV 2)

Festen gikk ad(h)undas

57 hunder og en traktor på fem tonn skulle til for å få til verdensrekordforsøket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under myndig oppsyn av Lensmannen i Stange ville hundekjørerne Svein Åge Jakobsen, Stein Håvard Fjestad og Torsteinn Sofusson sette verdensrekord på et stort jorde på Fjestad gård i Ottestad.

Over 50 sterke hunder dannet verdens lengste hundespann i en 70 meter lang rekke i rekordforsøket. Hundene skulle dra en fem tonns traktor, noe hundekjørerne i Team sledehund så fram med skrekkblandet fryd.

Det viste seg å være mer vanskelig å få dratt traktoren i gang enn hundekjørerne trodde. I første forsøk sto hundene og dro og dro - uten at traktoren rikket seg.

- Det viser bare at det ikke er lett å sette verdensrekord, sier Stein Håvard Fjestad til TV 2.

På andre forsøk lyktes det langstrakte hundespannet - og ferden gikk gjennom åkrene i det vakre Stange-landet og tilbake over mållinja på Fjestad Gård.

- Det var helt rått og hundene var fantastiske, jublet en av de andre initiativtakerne Svein Åge Jacobsen etter den strabasiøse ferden.

Se det elleville rekordforsøket her:

264689

Veltet festbordet

Årsaken til at hundene dro en tung traktor var at det ga en mulighet til å bremse og kontrollere hundespannet. Og bak traktoren hadde hundekjørerne satt på en fireskjærs vendeplog som en siste nødbrems.

Både hunder og kjørere har omfattende konkurranseerfaring. De fleste av hundene har deltatt i langdistansekonkurranser som Finnmarksløpet og Femundsløpet, men denne utfordringen var av en annen karakter.

Før rekordforsøket ble satt i gang, mente de rutinerte hundekjørerne å ha kontroll på det meste. Men selve feiringen med fersk løksuppe fikk en uant utgang på grunn av hundenes ville ferd over jordet. For hundene gikk amok og rev ned både bordene og den store suppegryta.