våpen680
våpen680

Flommer over av våpen

Det er over to millioner private våpen i Finland.

Etter skytetragedien i Finland har justisminister Tuija Brax i et krisemøte med regjeringen bedt om at den finske våpenloven må gjennomgås.

Ifølge den internasjonale rapporten Small Arms Survey havner Finland på tredjeplass når det gjelder antall skytevåpen eid per innbygger i verden.

Det er 1,6 millioner registrerte sivile våpen i landet, som har en befolkning på 5,2 millioner.

Hver fjerde finne har våpen

Undersøkelsen som er gjort ved universitetet i Genève, beregner at det i tillegg finnes mellom 50.000 og 1,5 millioner uregistrerte våpen.

– Vi har kommet fram til at det finnes om lag 2,4 millioner privateide våpen i Finland, sier forskningsinstituttets leder Eric G. Bergman, ifølge NTB.

Det vil si at i snitt har hver fjerde finne våpen.

Norge også i verdenstoppen

USA, som topper listen, har nesten ett privat våpen per innbygger. USA eier 270 millioner av verdens 875 millioner registrerte, sivile skytevåpen, ifølge rapporten.

Samme rapport viser at også Norge kommer høyt opp på listen. Med 1,3 millioner registrerte sivile våpen ligger Norge i verdenstoppen. Litt foran Sverige, men godt foran land som Tyskland og England.

(Se Finlands ambassadør i Norge, Peter Stenlund, diskutere våpenloven på Tabloid tirsdag kveld)

264374

Debatt om våpenlov

Den store mengden våpen er blitt heftig debattert i Finland etter den forrige skyteepisoden der en elev skjøt og drepte åtte personer på den videregående skolen i Jokela 7. november 2007.

I dag kom altså en ny skyteepisode. En 20-åring løsner flere skudd og dreper ti mennesker med en 22 kaliber Walther-pistol.

Les mer: Kopierte fjorårets skolemassakre

EU strammer inn

I kjølvannet av skytetragedien i Finland strammer nå EU inn regelverket for for å ha og omsette håndvåpen.

Etter det nye forslaget blir det en generell 18-årsgrense for å kunne skaffe seg lisens for skytevåpen. I tillegg skal hvert medlemsland ha et våpenregister over alle skytevåpen med relevante opplysninger.

I Finland er aldersgrensen for å bære våpen 15 år.