Matti Juhani Saari (22) hadde trolig planlagt skolemassakren i seks år.  (Foto: Privat)
Matti Juhani Saari (22) hadde trolig planlagt skolemassakren i seks år. (Foto: Privat)

I avhør mandag
- drepte ti tirsdag

22 år gamle Matti Juhani Saari var inne til avhør hos politiet mandag, men ble sluppet løs.

Det bekreftet Finlands innenriksminister på en pressekonferanse tirsdag. Politiet kalte inn Matti til avhør etter at han la ut trusselvideoer på nettstedet YouTube. Politiet så ingen grunn til ta fra ham våpenet eller lisensen, ifølge YLE . Lisensen fikk han for en måned siden.

Den ene videoen, som ble lagt ut for fem dager siden, viser en ung mann som øver seg på å skyte med en automatpistol av merket Walther P22.

- Data, pistoler, sex og øl

«Livet er en krig og livet er fullt av smerte» skriver brukeren, som kaller seg «Mr. Saari» på nettstedet YouTube.

Flere skudd blir avfyrt på en skytebane med pistol. Brukeren "Wumpscut86" som har lagt ut videoen kaller seg Mr. Saari. Han har oppgitt en alder på 22 år.

Av interesser oppgir brukeren: «Computers, guns, sex and beers».

Skjøt seg selv

 Skoleskytingen skjedde ved Sydbottens yrkesinstitut i Kauhaji i Nordvest-Finland. Skytingen skal ha startet ved 11-tiden og pågikk en hel time. Saari hadde angivelig på seg en finlandshette mens han gikk rundt og skjøt mot sine medelever ved skolen.

Matti skal også ha forsøkt å skyte seg selv, men overlevd selvmordsforsøket. Han er nå på Tammerfors universitetssykehus med skuddskader i hodet.

koffert350
koffert350

YLE melder at den finske justisministeren Tuija Brax i et krisemøte i den finske regjeringen tirsdag ber om at den finske våpenloven skal gjennomgås i kjølvannet av tragedien. I Finland er aldersgrensen for å bære våpen 15 år.

Les også:

Her er drapsmannen
La ut video på YouTube

Kopierte fjorårets skolemassakre
Derfor skjedde det igjen (Nettavisen)