jagland_sumo
jagland_sumo

Stiller ikke til gjenvalg

Stortingspresident Thorbjørn Jagland er på vei mot en europeisk storjobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thorbjørn Jagland innkalte de parlamentariske lederne klokka 12.30 for å fortelle de at han stiller som kandidat til generalsekretærstillingen i Europarådet.

Jagland har også gitt beskjed at han ikke stiller til gjenvalg i nominasjonsprosessen i Buskerud, men han kommer til å bli sittende som Stortingspresident ut perioden.

- Før sommerferien ble jeg spurt av regjeringen om å være norsk kandidat for generalsekretærstillingen i Europarådet, sa Jagland til pressen.

Prestisjestilling

Den tidligere statsministeren sier han ser på jobben som en unik politisk sjanse.

- Dette vil være den mest prestisjefulle stillingen siden Trygve Lie var generalsekretær i FN, sier Jagland.

Jagland sier han ba regjeringen sondere terrenget i forhold til sjansene for å bli valgt til stillingen. Det er ministerkomiteen i Europarådet som innstiller kandidater, men det er parlamentarikerforsamlingen som velger generalsekretær.

Europarådet har gitt uttrykk for at de ønsker en politiker med erfaring som statsleder og bred utenrikspolitisk erfaring.

- Basert på de sonderinger som ble gjort og den prosessen som finner sted, sa jeg ja til å stille som kandidat, forklarte Jagland.

Usikker jobbsøknad

Selv om Jagland nå har sagt nei til gjenvalg i nominasjonsprosessen, er han ikke sikker på å få stillingen.

- Jeg er svært nøktern i forhold til å nå frem. Men når regjeringen ønsker en kandidat til stillingen er det naturlig å si ja til det, sier Jagland.

Men det å ha drevet med utenrikspolitikk i stort sett hele sin politiske karriere er en fordel, vedgår Jagland.

- Jeg er kjent av mange europeiske politikere, og jeg kjenner mange europeiske politikere. Men som alltid vil det være makt som er tungen på vektskålen. Norge har prøvd å få prestisjetunge internasjonale stillinger tidligere uten hell.

Stor politisk karriere

Jagland har en lang politisk karriere bak seg.

Han var leder for Arbeiderpartiet fra 1992 til 2002, statsminister fra 1996 til 1997 og utenriksminister fra 2000 til 2001. I 2005 ble han stortingspresident.

- Det er med et visst vemod at jeg skrider ut av norsk politikk. Jeg har trives veldig godt i mine år i politikken, sier Jagland.

- Fjær i hatten

Også blant kommentatorer er det bred enighet om at stillingen Jagland nå søker på er blant de europeiske tungvektsstillingene.

- Jeg tror ingen norsk politiker har hatt en så sterk posisjon i europeisk politikk tidligere, så det er en fjær i hatten til Jagland og Norge hvis han blir valgt. Og det er jo grunn til å tro at fotarbeidet er gjort på forhånd her, og sjansene er gode for at han får jobben, sier TV 2s politiske kommentator Stein Kåre Kristiansen.