politiulovlig2680
politiulovlig2680

Truer politiet med arbeidsrettssak

Bemanningskrisen i politiet kan være et resultat av ulovlige aksjoner. Nå truer fornyingsminister Heidi Grande Røys med å bringe saken inn for Arbeidsretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En knivstikking ble prioritert av politiet i Tromsø, men de unnlot i helgen å rykke ut på en rekke andre oppdrag fordi de rett og slett manglet folk. Til sammen 12 tjenestemenn som skulle vært på jobb i byen var sykemeldt, åtte av dem leverte egenmelding.

- Sammenlignet med forrige helg så er det påfallende for da hadde vi én. Folk kan ha vært sjuk i et antall av åtte for alt jeg vet, hva som kommer til å skje neste helg det må vi bare gjette oss til, sier fungerende politimester i Tromsø, Arvid Isaksen til TV 2.

Organiserte aksjoner?

En rekke lignende historier med bemanningskrise i politiet har ført til at det nå stilles spørsmål ved om det pågår organiserte aksjoner. Fornyingsminister Heidi Grande Røys er arbeidsgiver og har innkalt fagforeningen Politiets Fellesforbund på teppet og gitt beskjed om at de liker det dårlig.

- Overtidsnekt, én bommer på skyteprøve og den type ting. Vi sa klart fra at sånn som vi ser det så tenderer dette mot ulovlige aksjoner og vi har det til vurdering, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Fredsplikten brutt

Som motpart i lønnsforhandlingene overvåker hun på vegne av staten om den såkalte fredsplikten i en tariffperiode blir overholdt eller ikke.

- Det som vi har observert som tendenser til aksjoner tar slutt er det vi er opptatt av og at vi har fredsplikt og overholder den på begge sider av bordet fram til neste tariffoppgjør, sier hun.

Dersom regjeringen kan dokumentere at det foregår ulovlige aksjoner truer fornyingsministeren nå fagforeningene med å gå til Arbeidsretten.

- Hvis vi kan bevise at fredsplikten er brutt, så er det Arbeidsretten som er neste steg, det vi har gjort før.

Om fagforeningene i politiet eventuelt blir dømt av Arbeidsretten må det som kalles ulovlige aksjoner avvikles umiddelbart, i tillegg kan fagforeningen bli idømt en bot.